‘Het landschapskantoor heeft zijn tijd gehad’
In het coronaveilige kantoor geldt eenrichtingsverkeer en wordt afstand houden visueel gestimuleerd. Volgens Gunther Gielen, de CEO van de vastgoedvennootschap Intervest, zal de coronacrisis het kantoorleven fundamenteel veranderen.
De verplichting om te telewerken werd tijdens de tweede lockdown minder goed gerespecteerd dan tijdens de eerste. Coronamoeheid is daar wellicht niet vreemd aan, maar werknemers en werkgevers hebben ook ervaren dat telewerken niet alleenzaligmakend is. Voor kantooreigenaars is het een opluchting: het kantoor heeft nog een toekomst. Maar er is ook het besef dat werken op kantoor zeker in de komende maanden nog niet vanzelfsprekend zal zijn. Intervest, een vastgoedvennootschap met veel kantoren in haar portefeuille, ontwikkelde daarom het Nereos-concept. Nereos staat voor NEw REality Office Space. Intervest noemt het een ‘coronaproof interieurconcept’. Op de negende verdieping van de Mechelen Business Tower richtte het een showfloor in volgens de principes van Nereos.
“Een eerste belangrijk principe is de strikte scheiding tussen private en publieke ruimten, om te vermijden dat werknemers in contact komen met mensen van buiten de organisatie”, verduidelijkt Isabelle Rossignol, interior design manager bij Intervest. Een tweede principe is eenrichtingsverkeer. Dat wordt gestimuleerd met richtingaanwijzers op de vloeren en de muren. Afstand houden, een derde principe, wordt visueel vergemakkelijkt met cirkels van anderhalve meter diameter op de tapijten. “We proberen ook het aantal contactoppervlakten te verminderen”, vervolgt Isabelle Rossignol. “Bijvoorbeeld door een deurhendel te installeren die je kunt openen met je elleboog. We plaatsen ook automatische vuilnisbakken en zeepdispensers met sensoren.” Tot slot werkt Nereos ook met micro-architectuur. “We bakenen bijvoorbeeld werkplekken af met viltpanelen”, legt Rossignol uit. “Dat is warmer en akoestisch interessanter dan schermen in plexiglas.”
Het nieuwe kantoorleven
Rossignol benadrukt dat Nereos meer is dan een denkoefening. Intervest zal het nieuwe Greenhouse-kantoorgebouw op de Antwerpse Singel grotendeels volgens die principes inrichten. “Na corona zal er blijvend aandacht zijn voor hygiëne”, meent Gunther Gielen, de CEO van Intervest. “Nereos is ook een duurzaam concept voor een aantrekkelijke werkomgeving.”
Over de toekomst van de kantoormarkt is Gielen gematigd optimistisch. Hij is er wel van overtuigd dat het kantoorleven er anders zal uitzien. “Het landschapskantoor heeft zijn beste tijd gehad”, stelt hij. “Het was economisch interessant, omdat je meer mensen op minder vierkante meters kon huisvesten. Maar het was ook een klantonvriendelijk concept, en door de coronacrisis is het ook niet meer wenselijk. Ik zie een evolutie naar kantoren met plekken waar mensen geconcentreerd kunnen werken en ruimten waar mensen kunnen samenwerken. De werknemer zal kunnen kiezen waar hij werkt.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier