‘Hernieuwbare energie kost Vlaams gezin minstens 106 euro’
De uitbreiding van hernieuwbare energie in Vlaanderen zal doorgerekend worden aan de verbruikers. Denktank Itinera raamt de meerkost per gezin op minstens 106 euro per jaar tegen 2020.
Bij de berekening van Itinera zijn wel nog een aantal elementen onzeker. Zo zal de precieze factuur afhangen van de korting die grootverbruikers zullen genieten ter bescherming van hun internationale competitiviteit.
Dit jaar heeft netbeheerder Eandis de distributiekost op de energiefactuur van de gezinnen al verhoogd met gemiddeld 72 euro per jaar, om de subsidies voor groene energie te compenseren. “Dit heeft geleid tot een polemiek die dreigt te knagen aan de goodwill van de bevolking tegenover hernieuwbare energie”, waarschuwt Itinera.
Het staat nu al vast dat de productie van hernieuwbare energie zal toenemen, en de kosten zullen worden doorgerekend aan de consument. Itinera berekende dat, als de groenestroomcertificaten evenredig verdeeld zouden worden over alle verbruikers, de meerkost tegen 2020 zal uitkomen op ongeveer 106 euro per jaar.
Zonnepanelen blijven nodig om een aandeel van 30 procent hernieuwbare energie te halen, maar vanaf 2015 zal vooral windenergie op zee de elektriciteitsfactuur gaan beïnvloeden.
Het valt echter af te wachten of er een evenredige verdeling van de meerkost zal gebeuren. Die verdeling dreigt immers de concurrentiepositie van bedrijven (grootverbruikers van elektriciteit) aan te tasten. Afhankelijk van de korting die zij eventueel zullen krijgen, loopt de factuur voor gezinnen op met 132 of zelfs 160 euro per jaar tegen 2020.
(belga)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier