Geen Russische schoonheden meer op Mipim
De Mipim-vastgoedbeurs in Cannes heeft deze week 19.000 bezoekers ontvangen, dat is de helft van de topjaren 2006 en 2007. Met 850 Belgische bezoekers was ons land sterk aanwezig.
Een opsteker voor het Belgische legioen was de architectuurprijs die MDW Architecture in de wacht sleepte met het ontwerp van de politietoren in Charleroi.
“De Russische schoonheden die vroeger op de Mipim marketing voerden voor waanzinnige projecten zijn verdwenen”, zo omschrijft Philippe Pannier, financieel directeur van promotor en aannemer Ghelamco, het plastisch. “Als man vind ik dat spijtig. Als ondernemer ben ik tevreden dat de waanzin met de schoonheden verdween.”
Volgens Lode Waes, de CEO van de Torhoutse aannemer Vanhaerents is de markt is stabieler. “De Ierse en de Duitse investeerders en de Hollandse banken met hun grote geld boden ooit zotte prijzen in het internationale vastgoed. Ze zijn weg. Ook Belgische vastgoed is weer realistischer. Ooit liep het hier in Cannes vol met bakkers en beenhouwers die vastgoed als een liefhebberij beschouwden. Dat soort concurrenten verpestten de markt. Nu zijn we weer vastgoedprofessionals onder elkaar. De vertraging in het aanbod werkt zelfregulerend.”
Philip Vanmarcke, CEO van de projectontwikkelaar A.B.L.I. stelt vast dat onze landgenoten gereserveerd optimistisch blijven. “Er is nog een voldoende aanbod in projecten, maar de overdrijving is uit de markt. Er is wel een grotere motivatie om het onderste uit de kan te halen.”
“De mensen die er moeten zijn, zijn er. En de toeristen bleven thuis. Een goede zaak”, beaamt Chris Heggerick, COO van Ghelamco. Ook Martine Reynaers (CEO Reynaers Aluminium) wijst op het backtobasicsgevoel. “Ik merk wel dat Belgische vastgoedbedrijven hun ambities niet opbergen. Er is toch veel onzekerheid over de financiering van projecten. Complexe financieringen zijn verleden tijd.”
Bart Versluys van het gelijknamige ontwikkelings- en aannemingsbedrijf uit Oostende is optimistisch. “De Mipim was de voorbije jaren broedplaats van het collectieve negativisme. Niemand wist waar aan en waar af. De onzekerheid ebt weg, met dank aan de ECB die de lucht in de economie pompt. De markt trekt aan, zoveel is duidelijk. Er is weer honger naar opdrachten.”
Alle gesprekspartners verwijzen naar de stands van Qatar en Rusland die uitpakten met enorme projecten. “Blijkbaar hebben ze geld genoeg in die landen”, zegt Martine Reynaers. Mathi Gijbels van de Limburgse aannemer Gijbels Group heeft zich geamuseerd. “Rusland en Qatar waren een eyeopener. Je ziet wat er in de wereld gebeurt. De Mipim is een les in nederigheid.”
De Antwerpse architect Luc Binst (Crepain Binst) erkent dat. “Als je een stand als die van Qatar, maar ook van nabijgelegen steden als Londen en Parijs bezoekt, relativeer je toch de Belgische vastgoedwereld. Wij zijn maar zeer kleine spelers met meestal een lokale visie op vastgoedprojecten. Maar toch. We staan er wel. Enkele jaren geleden waren de Nederlanders alom aanwezig in Cannes en nu zie je ze niet. De Belgische aanwezigheid is een constante, in goede en slechte tijden. Belgische vastgoed is minder afhankelijk van de stormen op de markt.”
“De Mipim is voor mij een sabbatical”, zegt Dirk De Pauw, CEO van de vastgoedbevak Montea. “Je komt in contact met tientallen mensen met soms radicaal tegengestelde meningen, ziet ettelijke recente projecten en ontdekt nieuwe visies op vastgoed. In Cannes kan je herbronnen als vastgoedondernemer. Ik kom altijd terug van de beurs met een paar ideeën waarmee ik thuis aan de slag kan.”
Hans Brockmans
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier