Ga je binnenkort verhuizen? Hier heb je een checklist
Ga je binnenkort verhuizen? Hoe zorg je er dan voor dat alles vlot verloopt? Wij geven je een checklist mee voor een vlotte voorbereiding.
– Ligt de verhuisdatum vast? Heb je wel gecheckt of je straat net op die dag niet afgesloten wordt – vanwege een lokale markt, een kermis of een wielerwedstrijd? Hou er ook rekening mee dat sommige gemeenten voor 6 uur en na 22 uur geen enkele verhuizing toelaten. En informeer tijdig of je werkgever je op die dag wel kan missen.
– Als je je huidige woning huurt, dan moet je de eigenaar via een aangetekende brief van je vertrek op de hoogte brengen. Hou je aan de wettelijke opzegtermijn. Maak ook een afspraak om een inboedelbeschrijving op te maken.
– De zoektocht naar een eventuele nieuwe school of crèche voor je kinderen loopt niet altijd van een leien dakje. Wacht dus niet te lang. Als je van huisarts of tandarts moet veranderen, vraag dan bij een volgend bezoek om je medisch dossier en dat van je familieleden over te maken aan de nieuwe.
– Ben je van plan om zelf alles te verhuizen? Bespreek dan tijdig een bestel- of aanhangwagen. Doe je liever een beroep op professionele hulp? Die vind je bijvoorbeeld op de website van de Belgische Kamer van Verhuizers (http://www.cbd-bkv.be).
– Begin vanaf een maand vóór de geplande verhuisdag met het sparen van oude kranten en dozen: die komen van pas bij het inpakken. Bestel eventueel speciale verhuisdozen. Niets houd je uiteraard tegen om nu al te starten met het opbergen en het demonteren van stukken die je minder vaak gebruikt.
– Breng een bezoek aan de bevolkingsdienst van je huidige gemeente, en vraag wat er precies moet gebeuren. Ga ook langs in je toekomstige gemeentehuis, en breng de bevolkingsdienst op de hoogte van de exacte verhuisdatum. Daar zal men je uitleggen wanneer je je domicilie precies dient te wijzigen.
– Neem contact op met je kabelmaatschappij en je internetprovider voor het overzetten van je abonnement naar je nieuw adres. Breng ook je gas- en elektriciteitsleverancier op de hoogte: die zal je vertellen wat er precies van jou verwacht wordt. Contacteer eveneens de watermaatschappij voor de opname van de meterstand.
– Geef aan je bank je nieuw adres door. Als je naar een ander agentschap verhuist, vraag dan de overdracht van je dossier aan. Neem eveneens contact op met je verzekeringsmaatschappij, en laat je contracten aanpassen. Ter info: je huidige woningverzekering dekt meestal beide panden tijdens het verhuizen. Informeer bij je verzekeraar.
– Breng ook de abonnementsdiensten van je kranten en tijdschriften op de hoogte. Dat geldt ook voor je sport- en hobbyclubs. Ook zeker niet over het hoofd te zien: je werkgever en je ziekenfonds.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier