Energiefactuur volgend jaar lichter door dalende distributienettarieven

© iStock

De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen volgend jaar gemiddeld met respectievelijk 46 en 25 euro voor de gezinnen. Dat meldt de Vlaamse energieregulator VREG maandag.

Via de distributienettarieven betaalt de gebruiker voor de aanleg en het onderhoud van de netten en voor de daarbij geleverde diensten. Ze worden via de energiefactuur verrekend. De VREG keurde de tarieven voor 2019 goed. Voor elektriciteit gaat het om de tweede daling op rij, voor aardgas was er in 2018 nog een stijging. ‘Een gezin betaalt in 2019 gemiddeld 46 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 25 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas.’ Het prosumententarief voor eigenaars van zonnepanelen gaat gemiddeld 8 procent lager.

Een doorsnee gezin dat elektriciteit en gas afneemt, bespaart dus 71 euro volgend jaar. De situatie verschilt wel afhankelijk van de woonplaats en de distributienetbeheerder die daar actief is. De daling is er wel in heel Vlaanderen. Ook voor de KMO’s is er goed nieuws. Zij betalen in 2019 gemiddeld 586 euro minder aan distributienettarieven voor elektriciteit en 83 euro minder aan distributienettarieven voor aardgas. Voor de grotere bedrijven op middenspanning is er gemiddeld 14 procent daling.

De daling is te danken aan de afbouw van de zogenaamde ‘historische overschotten’. De nog niet in de factuur verwerkte overschotten uit de periode 2010-2014 leveren een korting op de distributienettarieven in de jaren 2019-2020 op. De distributienetbeheerders vechten deze beslissing van de VREG weliswaar nog aan voor het Brusselse hof van beroep. Een uitspraak wordt verwacht in de loop van de eerste maanden van 2019.

Partner Content