Eenzelfde huis kost in Leuven 21,8 procent meer dan in Antwerpen: inzicht in het prijseffect van een sterke locatie

Een woning in Leuven is 21,8 procent duurder dan een vergelijkbare woning in Antwerpen. En Antwerpen is 31,1 procent duurder dan Roeselare. In absolute cijfers bedraagt het prijsverschil tussen Antwerpen en Leuven 102.706 euro.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het dataplatform Realo in de Trends Vastgoedgids. Realo berekent en vergelijkt prijzen van woningen met dezelfde kenmerken (oppervlakte, ouderdom, EPC-peil…). Dat soort prijsberekeningen laat toe de locatiewaarde van steden en gemeenten te bepalen en te vergelijken.
Locatie-effect
Sven Damen, professor vastgoedeconomie en financiering aan de Universiteit Antwerpen, die een soortgelijke oefening deed met data van de makelaar ERA, legt dat zo uit: “Je kunt de locatiewaarde interpreteren als: wat gebeurt er met de waarde van een woning als je die bijvoorbeeld zou verplaatsen van Antwerpen naar Leuven?” Bij de verhuizing van zo’n referentiewoning van Antwerpen, de grootste stad van Vlaanderen, naar Sint-Pieters-Woluwe, de duurste gemeente van het land, loopt het locatie-effect op tot 69 procent.
Kaart: bekijk hier de prijzen en evoluties per gemeente (voorjaar 2025)
Toespitsen op regio
De locatiewaarden vergelijken kan nuttig zijn voor kandidaat-kopers die zich toespitsen op een bepaalde regio, bijvoorbeeld ‘in en rond Gent’. Zo berekende Realo de referentieprijs van een appartement van 95 vierkante meter met twee slaapkamers, maximaal 15 jaar oud en met een EPC-peil van 200 in het centrum van Gent (postcode 9000) op 362.238 euro. Voor eenzelfde appartement in de Gentse deelgemeente Sint-Amandsberg komt Realo uit op een referentieprijs van 298.321 euro, of een locatie-effect van -17 procent tegenover het centrum van Gent. In de Gentse buurgemeente Evergem bedraagt de referentieprijs voor zo’n appartement nog slechts 274.526 euro, wat neerkomt op een locatie-effect van -21 procent.
Trends Vastgoedgids Lente 2025: alles over de Vlaamse woningmarkt
In turbulente tijden blijft de Belgische woningmarkt een baken van stabiliteit. De prijzen stegen gematigd in het eerste kwartaal van 2025, maar met toch iets meer pit dan in 2024. Volgens de nieuwste analyse van het vastgoeddataplatform Realo bedraagt de referentieprijs voor een huis in België 356.080 euro. Die prijs weerspiegelt de vraagprijs voor een vrijstaande woning van 170 vierkante meter met drie slaapkamers en een tuin, tussen 31 en 45 jaar oud en een EPC-score van 375. De prijsverschillen tussen de gewesten zijn aanzienlijk. Lees in dit dossier alles wat u moet weten.
Dure nieuwbouw zet rem op aanbod: meer vraag, toch minder bouw
Vastgoedprijzen volgen in 2025 het inflatiepad
Hoe minister Melissa Depraetere de woningmarkt in beweging wil krijgen
Trends Vastgoedgids Lente 2025
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier