Duurzaam bouwen hoeft niet duur te zijn
Duizenden bouwers doen op Batibouw ideeën op voor hun droomhuis. Dat moet aan strengere eisen voldoen en maakt het duurder en complexer. Bouwbedrijven anticiperen daarop met standaardisering en industrialisering.
Batibouw opent op 21 februari de deuren. Duizenden bouwers doen er ideeën op voor hun droomhuis. Dat moet aan strengere eisen voldoen en maakt het duurder en complexer. Bouwbedrijven anticiperen daarop met standaardisering en industrialisering.
Een passiefhuis kost ongeveer een vijfde meer dan een gemiddelde nieuwbouw. De bouwbedrijven moeten de hoge eisen technisch inwilligen, zonder zichzelf uit de markt te prijzen. “De overheid heeft gekozen voor een stap-voor-stapbenadering, waardoor de bedrijven zich gradueel konden aanpassen”, zegt professor Jan Van Peteghem van het Onderzoeksinstituut voor Arbeid en Samenleving (HIVA) aan de KU Leuven.
Hij onderzocht de impact van de vergroening van de bouwsector op de organisatie van bouwbedrijven, op basis van gesprekken met kleine, middelgrote en grote ondernemingen. “Pioniersbedrijven gaven handen vol geld uit aan de eerste energiezuinige woningen en passiefhuizen. Omdat de bouw geen traditie heeft van vastgelegde procedures en best practices, moesten ze het allemaal zelf uitzoeken.”
“De gevolgen op de werkvloer zijn ingrijpend. Naast de energie-eisen, zijn er ook de stijgende grondprijzen en de econormen die hand over hand toenemen. Wie bouwt, moet niet alleen doorgedreven isoleren en ventileren, maar ook een regenwaterput laten installeren, in een dubbele afvoer voorzien en ga zo maar door. Bouwbedrijven zetten in op standaardisering en versobering van het design. Alleen zo kunnen ze de kostprijs binnen de perken houden. Het alternatief is dat alleen de elite nog van een nieuwbouwwoning mag dromen.”
Volwassen bouwsector
Nog een manier om de prijs te drukken, is de invoering van managementconcepten die al jaren gemeengoed zijn in de industrie, zoals just-in-timeproductie, kostprijsberekening en kwaliteitsborging op basis van ISO 9000-normen.
“De bouw is een conservatieve sector, waarin je vroeger vrij snel vrij veel geld kon verdienen. Vandaag staan de winstmarges onder druk, waardoor bouwbedrijven genoodzaakt zijn om in te grijpen in de kostenstructuur en de efficiëntie te verhogen. Daarom vinden dergelijke managementconcepten nu volop ingang. Voor mij is die professionalisering een symptoom van een volwassen bouwsector. Dit is ook niet het rechtstreekse gevolg van de vergroening, hoewel de verstrengde regelgeving als katalysator werkt”, zegt Van Peteghem.
Tom Mondelaers
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier