Druk houdt aan op Brusselse woningmarkt
Een toename van het aantal gezinnen in Brussel zorgt voor aanhoudende druk op de lokale woningmarkt. Met prijsstijgingen als gevolg.
Een toename van het aantal gezinnen in Brussel zorgt voor aanhoudende druk op de lokale woningmarkt. Met prijsstijgingen als gevolg.
Het aantal vastgoedtransacties in het Brussels gewest is het voorbije jaar met 3,8 % gestegen. Dat blijkt uit de jongste cijfers van de Brusselse notarissen. Die stijging is sterker dan de toename op nationaal niveau die beperkt bleef tot 1,1 %. Het marktaandeel van het Brussels gewest in de totale Belgische vastgoedactiviteit (residentieel) bedraagt 9,2 %.
Voor eengezinswoningen (villa’s inbegrepen) noteerden de Brusselse notarissen een stijging op jaarbasis van de mediaanprijs met 4,3 % tot 350.000 euro. Deze relatief beperkte stijging – de inflatie bedroeg 2,6 % in 2012 – volgt op een spectaculaire hausse van 11,8 % in 2011.
De prijsverschillen tussen de gemeenten blijven groot: van ongeveer 270.000 euro (Anderlecht, Molenbeek, Berchem, St-Joost) tot 505.000 euro voor Sint-Pieters-Woluwe en zelfs 545.000 euro in Elsene.
De prijzen van appartementen, die goed zijn voor ongeveer twee derde van de vastgoedtransacties in Brussel, klommen met 5,7 % tot 185.000 euro. Op de appartementenmarkt is Sint-Lambrechts-Woluwe de duurste Brusselse gemeente met een mediaanprijs van 275.000 euro (+17 %) gevolgd door buurgemeente Sint-Pieters-Woluwe (241.000 euro; + 2,6 %). Anderlecht is de goedkoopste appartementengemeente met een mediaanprijs van 140.000 euro (+7,7%)
Geen prijsdaling verwacht
De Brusselse notarissen wijzen er op dat de jaarcijfers ‘het pessimisme dat er heerste’ tegenspreken. “Jaar na jaar blijft de prijs van de woningen, in vergelijking met het beschikbare inkomen van de gezinnen, stijgen. De vraag naar woningen blijft hoog, omdat zowel de bevolking als het aantal gezinnen stijgt in Brussel”, stelt Gaétan Bleeckx, notaris in Sint-Gillis. En omdat het aanbod beperkt blijft verwacht hij nog niet meteen prijsdalingen in Brussel. Andere verklaringen voor de aanhoudende prijsstijgingen zijn volgen de notarissen de verschillende fiscale regularisaties sinds 2006, de lage rentevoeten, de langere looptijd van de kredieten en het feit dat er in België veel gespaard wordt.
Laurenz Verledens
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier