Drie consortia dingen naar contract Blue Gate Antwerp

© belga

Drie consortia maken nog een kans op het contract voor het duurzamebedrijventerrein Blue Gate Antwerp.

Op een bijeenkomst van Voka/Kamer van Koophandel Antwerpen-Waasland heeft Philip Heylen, Antwerps schepen van Economie en voorzitter van Blue Gate Antwerp, de namen bekendgemaakt van de drie consortia die nog kandidaat zijn om het terrein te saneren, bouwrijp te maken en te ontwikkelen.

Blue Open is een consortium met als hoofdcontractanten DEME Environmental Contractors (DEC), Bopro en Dredging International. DEC en Dredging International behoren tot de DEME-groep. Het Gentse Bopro is een gespecialiseerd in management en consultancy voor de vastgoedsector.

Het tweede consortium is M Kwadraat met Mourik en Mourik Groot Ammers als consortiumleiders. Beide zijn onder meer actief in milieukundige werken en projectontwikkeling.

De derde kandidaat is Blauwe Plek met de aannemingsbedrijven Aertssen en Cordeel als hoofdcontractanten.

Alle drie de consortia bestaan voorts uit specialisten in onder meer slimme logistiek, parkmanagement en duurzame energie. Hun namen werden nog niet bekendgemaakt.

Oorspronkelijk waren en vijf kandidaten. Een kandidaat woog te licht bij de aanvang en een andere heeft zich tijdens de procedure teruggetrokken, lichtte schepen Heylen toe. Met de drie overblijvende kandidaten worden gesprekken gevoerd waarin de visie van Blue Gate Antwerp wordt samengebracht met de visie van de kandidaten. Er zijn drie dialoogrondes gepland. Een ronde is afgerond, de tweede gaat binnenkort van start. Midden 2015 wordt de concurrentiedialoog afgerond. In afwachting daarvan bereidt Blue Gate Antwerp het project zo ver mogelijk voor. Zo werd recentelijk het milieueffectrapport goedgekeurd. Eerder werd al een erfgoedconvenant getekend en zijn met OVAM afspraken gemaakt over de sanering.

Keurmerk

Blue Gate Antwerp moet een eco-effectief bedrijventerrein van 63 hectare groot worden op de site van de brownfield Petroleum-Zuid. De stad mikt er op 2000 tot 2500 nieuwe banen. Over welke type bedrijven zich op Blue Gate Antwerpen zullen en/of mogen vestigen, kon Heylen nog niet veel kwijt. Wel bevestigt hij dat de hoge ambities behouden blijven. “Er wordt een charter ontwikkeld waaraan bedrijven moeten tegemoetkomen.” Elementen zoals een Breeam-cerftificatie voor de gebouwen die geplaatst worden, de graad van innovatie, de mate van watergebondenheid maken deel uit van het charter. Maar Heylen benadrukte ook dat het geen ‘dwingend kader’ is. “Het is een flexibele methode om te garanderen dat wie zich op Blue Gate Antwerp vestigt, tegemoetkomt aan een zekere kwaliteit, imago en profiel. Een adres op Blue Gate Antwerp moet een keurmerk worden.” (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content