Dit zijn de duurste steden om in te wonen

Singapore Skyline and view of Marina Bay © iStockphoto

Het instituut Economist Intelligence Unit (EIU) heeft naar jaarlijkse gewoonte een lijstje gepubliceerd met de duurste steden om in te wonen. De meeste Europese steden zakken in de rangschikking door de sterke dollar en zwakke euro.

Singapore voert voor het derde jaar op rij het lijstje aan van duurste steden ter wereld, maar verliest wel aan voorsprong op Hongkong en Zürich die beide op nummer twee staan. Hongkong stond in 2015 nog zeven plaatsen lager. Ook in Genève en Parijs is het erg duur leven. Dat blijkt uit de jaarlijkse ranking van het instituut Economist Intelligence Unit (EIU), die donderdag werd gepubliceerd.

Londen valt net buiten de top vijf, en wordt gevolgd door New York. Los Angeles, Kopenhagen en Seoel vervolledigen de ranglijst van de tien duurste steden ter wereld. Overigens stond New York sinds 2002 nog nooit zo hoog. De Amerikaanse metropool steeg sinds 2011 met maar liefst 42 plaatsen in het klassement, aldus het EIU. Dat heeft echter meer te maken met de koers van de dollar dan met een stijging van de prijzen. Ook Seoel heeft een enorme klim achter de rug: vijf jaar geleden stond de stad nog op de 36ste stek.

Wisselkoersen zijn bepalend

De sterke dollar en zwakke euro duwen de meeste Europese steden verder naar onder. Een van de uitzonderingen daarop is Parijs dat ondanks het zwakke vertrouwen in de euro erg duur blijft en waar bezoekers en inwoners enkel op vlak van alcohol en tabak waar voor hun geld krijgen in vergelijking met andere Europese steden.

Ook de Australische en Nieuw-Zeelandse dollar hebben aan sterkte ingeboet, wat het leven in deze landen betaalbaarder maakt dan voorheen. Stond Sydney vorig jaar nog in de top vijf, dan is de stad nu uit de top tien verdwenen, evenals Melbourne trouwens. De Japanse steden tonen zich eveneens minder duur, met Tokio op de 11de en Osaka op de 14de plaats. Aan de basis van deze evolutie ligt een stagnerende inflatie en een devaluatie van de Japanse yen.

De goedkoopste steden zijn Lusaka (Zambia), Bangalore (India) en Mumbai (India). De EIU deelde alleen de tien duurste en tien goedkoopste steden mee, op enkele uitzonderingen na. Het is dus niet duidelijk waar bijvoorbeeld Brussel in de rangschikking staat. (Belga/NS)

De 10 duurste steden:

1. Singapore

2. Zürich

3. Hong Kong

4. Genève

5. Parijs

6. Londen

7. New York

8. Kopenhagen

9. Seoul

10. Los Angeles

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content