De kosten van vastgoed aan de Spaanse Costa
Vorig jaar kochten ruim 3.800 Belgische koppels een woning in Spanje. Nog nooit eerder was Spaans vastgoed zo populair bij de Belg. Overweeg je eveneens om de stap te wagen? Met welke extra kosten moet je dan rekening houden?
Meer weten over de Spaanse vastgoedmarkt? Raadpleeg volgende twee artikels:
Nieuwbouw of bestaande woning?
Koop je een nieuwbouw in Spanje, dan moet je tien procent btw plus 1,5 procent zegelrecht op de aankoopprijs betalen. Koop je er een bestaande woning van een particulier? In dat geval betaal je geen btw maar wel een overdrachttaks. Aan de Costa Blanca bijvoorbeeld bedraagt die momenteel eveneens tien procent van de aankoopprijs, maar het percentage kan verschillen naargelang de regio.
Bijkomende kosten
Op een aankoopprijs van 250.000 euro betaal je zo’n 450 euro registratierechten, en de betrokken notaris rekent meestal één procent aan. Omdat je wellicht niet vertrouwd bent met de Spaanse regelgeving, is het inschakelen van een lokale juridische adviseur aangewezen. Die kost je doorgaans nog eens één procent extra, maar hij zorgt wel voor alle documenten, formaliteiten en afspraken.
Terugkerende kosten en belastingen
Als toekomstige vastgoedeigenaar moet je ook rekening houden met terugkerende kosten en belastingen. Je dient alvast jaarlijks onroerende voorheffing te betalen en in Spanje een aangifte in de personenbelasting te doen. Daarbij moet je eventueel huurinkomsten opgeven, waarop je dan uiteraard belast wordt.
En de Belgische belastingaangifte?
Vergeet niet om je Spaanse vakantieverblijf ook nog eens aan te geven in je Belgische belastingaangifte: ofwel de jaarlijkse fictieve huurwaarde, ofwel de werkelijke huurinkomsten. Ze bepalen mee het tarief waartegen je Belgische inkomsten belast worden, en duwen ze mogelijk in een hogere schijf. Bovendien zal het fiscale voordeel van je lopende hypothecaire lening voor je gezinswoning in België hierdoor iets kleiner worden.
Meer weten over de Spaanse vastgoedmarkt? Raadpleeg volgende twee artikels:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier