Checklist voor uw vastgoedaankoop in Spanje: 10 aandachtspunten
De Spaanse vastgoedmarkt biedt mooie opportuniteiten, maar kandidaat-kopers moeten ook rekening houden met enkele valkuilen. We zetten tien concrete aandachtspunten op een rij.
1. “Stel allereerst de vraag: wat is het doel van mijn aankoop?” adviseert Christophe Dobbelaere, makelaar van Second Home Spanje. “Wil je in Spanje overwinteren, besef dan dat sommige regio’s in die periode doods zijn. Mik je veeleer op verhuur, reken dan op 1,5 tot 2 procent netto-opbrengst. Die vloeit doorgaans naar je vaste kosten. Mogelijk heb je een verhuurlicentie nodig, maar in bepaalde gebieden wordt die zelfs niet meer afgeleverd. Wil je vooral een meerwaarde op de lange termijn creëren, weet dan dat de ene regio daarvoor interessanter is dan de andere.”
2. De aankoop van Spaans vastgoed moet altijd gebeuren via een lokale notaris, maar houd er rekening mee dat diens rol zeer beperkt is. U hebt er alle belang bij een advocaat in te schakelen, die een duidelijk beeld van de juridische situatie schetst en uw belangen verdedigt.
3. “Ook een screening van de makelaar is cruciaal”, weet Christophe Dobbelaere. “Vraag naar referenties en check reviews op Google. In bepaalde regio’s geldt een registratieverplichting, maar een in België erkende makelaar biedt nog altijd de meeste zekerheid. Weet ook dat een kantoor met een ruim verspreid aanbod doorgaans beter kan inspelen op uw specifieke behoeften.”
4. “In het beginstadium van een Spaans nieuwbouwproject kun je vaak kopen tegen interessante lanceringsprijzen“, tipt Leen Vermeulen van het makelaarskantoor Hip Estates. “Zo kun je al gauw 10 procent besparen. Zodra 30 à 40 procent van de woningen verkocht is, stijgen de prijzen doorgaans.”
5. “Weet wel dat wie in de eerste fase koopt, de volgende jaren vaak nog hinder zal ondervinden van de bouwwerken“, merkt Christophe Dobbelaere op. “Zie je daartegen op, dan valt het alsnog te overwegen in de (voor)laatste fase van het project te kopen tegen een hogere prijs.”
‘Om een Spaanse woning na 2030 nog te mogen verhuren of verkopen, moet die minstens een energielabel E hebben. Vandaag is dat voor vier op de vijf panden niet het geval’
Leen Vermeulen, Hip Estates
6. Laat u niet misleiden door lagere prijzen op internet. Zeker voor nieuwbouwprojecten gebeurt het wel vaker dat makelaars ze online nog niet hebben geüpdatet.
7. Let er bij een nieuwbouwproject zeker op dat uw aanbetalingen beschermd zijn door een bankgarantie, of dat ze geblokkeerd worden op een derdenrekening. Zeker kleine bouwpromotoren kunnen vaak geen financiële bescherming bieden aan kopers.
8. Houd ook rekening met de aankoopkosten. Voor een nieuwbouwwoning betaalt u 10 procent btw, en bij herverkoop bent u een overdrachtsbelasting verschuldigd, die varieert naargelang de regio. Daarnaast zijn er de notaris-, advocaat-, registratie- en diverse kosten. Alles samen betaalt u voor een nieuwbouw aan de Costa Blanca 14,5 procent boven op de aankoopprijs. Bij een herverkoop van een bestaand pand bedragen de totale kosten er 12,5 à 13 procent.
9. Zodra u eigenaar bent, zijn er natuurlijk ook de terugkerende kosten en belastingen. Reken gemiddeld op 2 tot 2,5 procent van de aankoopprijs.
10. “Om een Spaanse woning na 2030 nog te mogen verhuren of verkopen, moet die minstens een energielabel E hebben”, waarschuwt Leen Vermeulen. “Vandaag is dat voor vier op de vijf panden niet het geval. Let dus goed op wanneer u een bestaande woning koopt die op het eerste gezicht nog goed in orde lijkt: de verplichte duurzame renovatie kan in de toekomst een kwart tot zelfs de helft van de initiële aankoopprijs kosten.”
De volgende dagen komen Frankrijk, Italië en Noorwegen nog in dit dossier aan bod. Het hele dossier verschijnt ook in het nieuwe Trends Magazine van donderdag 11 juli.
Tweede verblijf in het buitenland: lees ons dossier over Frankrijk, Italië, Spanje en Noorwegen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier