Brusselse kantorenmarkt herstelt licht

© belga

De kantorenmarkt in Brussel vertoonde een lichte opleving in het derde kwartaal, meldt de internationale vastgoedadviseur Jones Lang Lasalle. Vooral in de periferie stijgt de vraag.

De kantorenmarkt in Brussel vertoonde een lichte opleving in het derde kwartaal, meldt de internationale vastgoedadviseur Jones Lang Lasalle. Vooral in de periferie stijgt de vraag.

De kantorenzone Periferie was in het derde kwartaal goed voor 48 procent van de kantooropname op de Brusselse markt. Het overgrote deel van die transacties vond plaats in de omgeving van de luchthaven. Volgens Jones Lang LaSalle (JLL) heeft de recente lancering van de Diabolo-treinverbinding tussen Leuven, Mechelen, Brussel en de luchthaven bijgedragen tot dat herstel van de lokale kantoormarkt.

Op de hele Brusselse kantorenmarkt is in het derde kwartaal 76.000 vierkante meter kantoorruimte opgenomen. Dat brengt het voorlopige jaartotaal op 283.000 vierkante meter. Met enkele belangrijke deals nog in de pijplijn verwacht JLL dat de take-up van 2012 die van 2011 (350.000m²) zal overtreffen.

Positief is ook dat de vraag uit het bedrijfsleven naar kantoorruimte aantrekt. Maar de Europese instellingen blijven met vier grote deals voor in totaal 82.000 vierkante meter cruciaal voor de Brussels kantorenmarkt. Een vijfde deal zou nog voor het einde van dit jaar ondertekend worden.

Weinig nieuwe kantoorruimte

De leegstand op de Brusselse kantorenmarkt is intussen verder afgenomen, van 11,1 procent drie maanden geleden naar 10,7 procent nu. Omdat ‘slechts’ 21 procent van de beschikbare kantoorruimte nieuw is en er vooral vraag naar nieuwe gebouwen is, voorspelt JLL een lichte opwaartse druk op de markt. De vastgoedadviseur wijst er ook op dat het toekomstige aanbod uit nieuwe speculatieve ontwikkelingen en verbouwingen beperkt blijft. Volgens JLL bestaat het risico dat bedrijven verder uitwijken naar de periferie of naar secundaire kantoorsteden zoals Mechelen, Antwerpen en Gent. (LV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content