Brussel verplicht kinderopvang in nieuwe gebouwen

Kinderopvang © BELGA
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De behoefte aan kinderopvang is het afgelopen jaar sterk toegenomen in Brussel. Om een antwoord te bieden op die tekorten wordt bij de bouw van sommige wooncomplexen de integratie van een crèche verplicht.

In Brussel worden almaar meer kinderen geboren. Volgens cijfers van de projectontwikkelaar Optima Global Estate zou de hoofdstad in 2018 56.000 kinderen tellen tussen 0 en 3 jaar. Om die toename op te vangen moeten er elk jaar 1300 plaatsen bij komen in de Brusselse kinderopvang, klinkt het bij experts. Onder meer voor de kinderen van EU-ambtenaren is er een tekort van 600 plaatsen.

Jonge gezinnen

Sommige Brusselse gemeenten willen kindercrèches verplichten in nieuwe wooncomplexen en commerciële gebouwen, omdat ze vrezen dat jonge gezinnen anders niet in de gemeente komen wonen. “Veel jonge mensen hebben het ontzettend moeilijk om in Brussel een crèche te vinden. Zeker als die niet te ver van de woning of het werk mag liggen, wat nochtans voor elk gezin pure logica is”, zegt Kristof Serlet, de woordvoerder en de commercieel directeur van Optima Global Estate. “De integratie van een crèche in meer en meer wooncomplexen moet op die problemen een antwoord bieden.”

Volgens Serlet zijn zulke projecten broodnodig in steden als Brussel, waar de files almaar langer worden. In de hoofdstad staan een aantal projecten op stapel die jonge gezinnen uit de nood moeten helpen. “Die aanpak werkt”, klinkt het bij Serlet. De woordvoerder merkt op dat er een grote vraag is bij de gezinnen. Zo heeft Optima Globale Estate al 100 van de 172 appartementen van het Arena-complex in Evere verhuurd, dat woonunits met een kinderdagverblijf combineert. “De kindercrèche in het complex werkt als een magneet op jonge gezinnen, omdat het hen levenskwaliteit geeft”, besluit de woordvoerder.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content