‘Boom van bouwgrondprijzen is voorbij’

© belga

Bouwgrond is per definitie een schaars goed. Maar daaruit afleiden dat bouwgrond immuun is voor prijsdalingen, is te kort door de bocht gaan. De woonmarkteconoom Frank Vastmans denkt dat de boom van de grondprijzen voorbij is.

Bouwgrond is per definitie een schaars goed. Maar daaruit afleiden dat bouwgrond immuun is voor prijsdalingen, is te kort door de bocht gaan. De woonmarkteconoom Frank Vastmans denkt dat de boom van de grondprijzen voorbij is.

Nog meer dan voor de woningprijzen leeft voor bouwgrond het idee dat de prijs ervan niet kan dalen. De prijsstatistieken lijken dat te bevestigen. Want toen de woningprijzen tijdens de vastgoedcrisis van begin jaren tachtig daalden, bleef de prijs van bouwgrond min of meer gelijk.

De Leuvense woonmarkteconoom Frank Vastmans verwacht evenwel dat de prijshausse van grond op haar laatste benen loopt. Zijn stelling is dat niet zozeer de schaarste aan bouwgrond, maar wel de evolutie van de woningprijzen de bouwgrondprijs verklaart.

De afgelopen tien jaar konden de woningprijzen sterk stijgen, onder meer dankzij de dalende intrestvoeten. De kopers hadden daardoor een groter budget ter beschikking, wat de prijzen opdreef. Op de nieuwbouwmarkt heeft dat prijsopdrijvende effect zich bijna volledig vertaald in de bouwgrondprijs. De constructiekosten, die andere component van de prijs van een nieuwbouwwoning, zijn relatief stabiel gebleven.

Maar aan de prijsstijging op de woningmarkt lijkt nu een einde te komen. De rente is historisch laag en kan moeilijk nog verder dalen. Ook van andere parameters die in het verleden het budget omhoog hebben gekrikt, zoals de (woon)fiscaliteit en de inkomens, verwacht men voor de nabije toekomst geen gunstige effecten.

Op de klim van de bouwgrondprijzen staat nog een extra rem. Door de stringentere regelgeving, vooral inzake energieprestaties, en de hogere kwaliteitseisen zijn de constructiekosten aan het stijgen.

Samengevat: het budget van kandidaat-kopers krimpt en tegelijk gaat een grotere hap ervan naar de bouwkosten. De bouwgrondprijs komt daardoor dubbel onder druk.

Vastgoedmakelaar Marc Robberechts onderschrijft grotendeels de analyse van econoom Frank Vastmans. En hij stelt ook vast dat de grondprijzen momenteel stabiliseren. Maar op langere termijn blijft Robberechts geloven in het opwaartse potentieel van de bouwgrondprijs. Hij wijst onder meer op de verwachte demografische impact de op woning- en bouwgrondmarkt.

Laurenz Verledens

Het volledige artikel leest u in de vastgoedrubriek van Trends van deze week.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content