‘Binnen drie jaar dreigt nieuwe vastgoedcrisis’
“Er hangt opnieuw onheil in de lucht voor vastgoedinvesteerders”, vreest Jon Zehner van LaSalle Investment Management. Maar andere vastgoedexperts op MIPIM, de vastgoedbeurs in Cannes, zijn optimistisch voor hun sector.
“Er hangt opnieuw onheil in de lucht voor vastgoedinvesteerders”, vreest Jon Zehner van LaSalle Investment Management. Maar andere vastgoedexperts op MIPIM, de vastgoedbeurs in Cannes, zijn optimistisch voor hun sector.
“Binnen twee à drie jaar verwacht ik een nieuwe vastgoedcrisis”, voorspelt Jon Zehner van LaSalle Investment Management. “De lage rente en de monetaire ondersteuning van de economie hebben ertoe geleid dat het vastgoed wereldwijd piekt. Er is een kloof gegroeid tussen wat politici en investeerders denken over de economie. De politici geloven dat de problemen achter de rug zijn. De investeerders vrezen dat we voor een nieuwe terugval staan.” Zehner leidt de Client Capital Group van LaSalle, dat wereldwijd een vastgoedportefeuille van 47 miljard dollar beheert. Hij deed de uitspraak op een seminar op MIPIM, de vastgoedbeurs in Cannes.
Simon Hardwick, een partner van PricewaterhouseCoopers, stelde in Cannes een studie voor over de vastgoedttrends van 2014. Zijn belangrijkste vaststelling: “2014 wordt het jaar van de wereldwijde strijd om vastgoedactiva. Meer dan ooit is er kapitaal op de markt dat een stabiel alternatief zoekt voor de aandelenmarkten en obligaties. Institutionele beleggers en overheidsfondsen zoeken langetermijnprojecten om in te investeren. Die vinden ze vooral in de steden, met New York als marktleider, gevolgd door Londen, Tokio, Los Angeles en Washington DC.”
Door de hoge vraag naar projecten en het feit dat het rendement van die toplocaties stilaan beperkter wordt, zoeken investeerders alternatieven. Hardwick: “De demografische uitdaging is enorm. De groeiende bevolking wil nieuwe huizen en wijken. Dat betekent dat het kapitaal uitwegen ziet. Er mogen weer risico’s worden genomen. Herontwikkeling staat opnieuw op de agenda. Oude gebouwen worden moderne kantoren en woonprojecten. Zonder dat het expliciet op de agenda is gezet, is duurzaamheid zo weer een ordewoord.”
“In de zoektocht naar alternatieven komen de investeerders terecht in Spanje, Italië en Nederland”, stelt Anne Kavanagh, die de afdeling activa en transacties van AXA Real Estate leidt. “Zonder veel steun van de banken lukt het toch om projecten op touw te zetten. Ik vrees wel een terugval als de sociale onrust – denk aan Oekraïne – toeneemt. Ook dreigt de overheidsregulering rond de financiering van vastgoed roet in het eten te gooien van de fragiele, herstellende economie. Maar voorlopig is er overal hoop. De mensen willen gewoon optimistisch zijn, dus worden ze het ook. Objectief gezien houdt dat geen steek.”
Zehner kan het niet goed meer volgen. “Het klopt dat Europa terug interessant wordt voor investeerders”, getuigt hij. “Zeker in Spanje bruist het weer. Maar waar moet het kapitaal vandaan komen? Ik weet het niet. Het lijkt me alleszins geen stabiele omgeving om te investeren. Investeerders zullen, hoop ik, toch niet massaal naar Zuid-Europa vluchten omdat daar nog mooie rendementen worden voorgespiegeld? Het voelt allemaal gewoon te goed aan. Denk wat er bijvoorbeeld kan gebeuren als de Chinese schaduwbanken de wereldeconomie een klap bezorgen. Er hangt onheil in de lucht.”
Belgische investeerders moeten zich volgens Kavanagh minder zorgen maken. “Het heeft noch de hype, noch de terugval in vastgoed gekend zoals andere landen”, zeg ze. “Ook nu blijft het een stabiele markt. Het land is zelfs een volwaardig alternatief voor investeerders die de veel te hoge prijzen van AAA-projecten willen vermijden.”
Mipim vastgoedbeurs 2014
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier