‘Antwerpen moet zich opnieuw tonen op Mipim-vastgoedbeurs’

© belga
Hans Brockmans
Hans Brockmans redacteur bij Trends

De stad Antwerpen is voor het eerst in tien jaar weer vertegenwoordigd op de Mipim-vastgoedbeurs in Cannes, met de schepenen Philip Heylen (Economie, CD&V) en Rob Van de Velde (Ruimtelijke Ordening en Stadsontwikkeling, N-VA).

“Volgend jaar hebben we ook weer een stand”, zegt Heylen. “We hebben daarover al principiële afspraken gemaakt met Gent, dat nu nog Vlaanderen vertegenwoordigt. Het is de bedoeling dat we een kwart van de 400 vierkante meter van het Belgische paviljoen innemen.”

Heylen wil niet naar Cannes om het spektakel. “Uiteraard is zo’n beurs belangrijk voor het imago”, klinkt het. “We zullen volgend jaar uitpakken met mooie projecten, zoals het nieuwe Havenhuis van toparchitect Zaha Hadid. De haven moet hier trouwens sowieso aanwezig zijn als belangrijke vastgoedspeler en -regulator. De stad moet in Cannes vooral zichtbaar zijn om internationale vastgoedinvesteerders warm te maken voor projecten als Blue Gate, Nieuw Zuid, de Cadixwijk en Regatta. Het is onbegrijpelijk dat we dat voorbije jaren niet hebben gedaan.”

In de rangschikking van meest aantrekkelijke middelgrote steden (meer dan een half miljoen inwoners) die Financial Times elk jaar opstelt, staat Antwerpen sinds vandaag op de vierde plaats, na Edinburg, Lyon en Liverpool. “Met dat soort steden willen we concurreren”, zegt Dirk Diels, directeur Business & City Marketing van de stad. Binnenkort lanceert hij een film om de stad beter te promoten. Een eerste versie werd uitgedeeld in Cannes.

Diels was de voorbije jaren ook actief met Antwerp Headquarters, de publiek-private samenwerking die Antwerpen moest promoten als kantoorstad. “We moeten dat vehikel opentrekke”, zegt Heylen. “De naam zal veranderen, bijvoorbeeld Invest in Antwerp, om alle investeringen aan te trekken. We mikken op twee poten, Antwerpen als maritiem centrum, en als innovatieve en creatieve pool. Mode, 3D, maar ook petrochemie, dan misschien een klassiek imago heeft zeer innovatief is.”

De schepen merkt op dat zijn stad nog geen congrescentrum die naam waardig heeft om zich internationaal op de kaart te zetten. Het complex dat aan de Zoo wordt gepland, is onvoldoende. De schepen praat met Artexis, uitbater van Antwerp Expo, over een nieuw initiatief. “Alle opties liggen open, maar het liefste zie ik een congrescentrum aan de Schelde”, hoopt Heylen.

Partner Content