Bent Van Looy: ‘Best spannend, zo’n Mipim’
De Belgische artiest Bent Van Looy wordt lyrisch van de jaarlijkse vastgoedbeurs in Cannes.
“Mipim is mysterieus. Buiten het Festivalpaleis loopt het vol met zongebrilde mannen, bijna alleen mannen, in strak zwart of grijs pak en druk pratend in hun gsm. Je vraagt je af: met welke geheime dingen zijn die bezig? En dan geraak je binnen in hun heiligdom, hier op het dak van het Paleis. Hier gebeurt het. Hier worden de deals gesloten. Best spannend.”
Bent Van Looy wordt er lyrisch van. De artiest heeft net een exclusief concert gegeven voor Reynaers Aluminium in de buitenbar van het Belgisch paviljoen. De vastgoedbeurs Mipim in Cannes loopt op haar einde. “Wat me dit jaar nog duidelijker werd, is de impact van de klimaatverandering op de bouwsector”, is de belangrijkste indruk van Martine Reynaers, CEO van de gelijknamige producent van aluminiumramen. “Het gebruik van duurzame materialen is een must met het oog op de verwachte wateroverlast en winderige weersomstandigheden.”
Dat is ook de mening van Jan Briers, gouverneur van de provincie Oost-Vlaanderen. “Hier, op het terrein, besef je dat duurzaamheid geen modebegrip is”, klinkt het. “Bijna elk project op deze beurs benadrukt zijn een milieu-aspect.”
“Een ontwikkelaar kan het zich gewoon niet meer veroorloven om de ecologisch verantwoorde weg niet in te slaan”, weet Jacky Scherens, algemeen directeur van de Limburgse promotor DMI Vastgoed. “En als hij het niet vrijwillig doet, zal de overheid hem wel dwingen. Het is wel een probleem dat de kostprijs van deze investeringen niet onmiddellijk vertaald kan worden in de prijs van een woning.”
Scherens’ indruk van de beurs is positief. “De spectaculaire architectonische monsters van vroeger zijn verdwenen”, stelt hij vast. “Architectuur moet niet meer uitzinnig zijn, wel gewoon mooi. Dat is een signaal dat de vastgoedsector terugkeert naar de basics.”
Gouverneur Briers is vooral tevreden over het feit dat ons land voor het eerst met een Belgisch paviljoen naar buiten trad. “De drie regio’s versterken elkaar op die manier”, verdedigt hij. “Ik ben blij dat Antwerpen zich engageert om volgend jaar deel te nemen aan deze formule. Het valt trouwens op dat de Belgen een beetje de uitzondering vormen onder de beursgangers. De stemming op het paviljoen was erg optimistisch. Belgische vastgoedondernemers blijven investeren. Geen toeval, want we zijn nu eenmaal een van de rijkste regio’s ter wereld.”
“Zeker de grote aannemers en promotoren zien weer licht aan het einde van de tunnel”, beaamt Scherens. “Wel heb ik de indruk dat de middelgrote spelers het nog altijd moeilijk hebben, met weinig zicht op beterschap. Er zouden nog wel ongelukken kunnen gebeuren.”
Ook Gunter Egghe, commercieel directeur van Besix Vlaanderen, houdt een positief gevoelen over na de beurs. “Opvallend was de sterke performance van Turkije. Ons land deed het schitterend met zijn paviljoen. Het heeft ons op de kaart geplaatst van de internationale vasgoedscene.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier