Belgische kantoorkosten dalen, maar blijven hoog
De kantoorkosten zijn weer gedaald in ons land. Maar in vergelijking met Nederland komen kantoorgebruikers in ons land er erg bekaaid vanaf.
De jaarlijkse kantoorkosten per medewerker is in ons land met 2,1 procent gedaald. Dat blijkt uit de Occupier Cost Index (OCI) van het vastgoedadviesbureau Ccolliers International.
De OCI in ons land bedraagt nu 11.759 euro, tegenover 12.017 euro in 2014. Over de tien jaar dat de OCI voor België berekend wordt, van 2006 tot 2015, zijn de kantoorkosten met 19 procent gedaald in België. Het gaat om cijfers die gecorrigeerd werden voor inflatie.
Ondanks die aanzienlijke daling scoort ons land in een Europese context niet echt goed. De Belgische kantoorkosten zijn maar liefst 39 procent duurder dan het Europees gemiddelde (8843 euro). België heeft de 9de hoogste kantoorkosten van de 29 Europese landen die in de studie zijn opgenomen.
Vooral de vergelijking met Nederland, waar de OCI 8857 euro, bedraagt, is pijnlijk. “In Nederland daaldeb de kantoorkosten alleen al de voorbije twee jaar met 15 procent”, zegt Jeroen Govers, senior director real estate services bij Colliers.” Dit jaar bedroeg de daling er maar liefst 10 procent waarmee Nederland opnieuw de grootste daler is in Europa. De kantoorkosten in Nederland bedragen maar 75 procent van de onze, wat hen toch wel een groot concurrentieel voordeel geeft.”
We doen het wel beter dan Frankrijk (14.130 euro) en Luxemburg (14.859 euro). Frankrijk is een van de weinige landen waar de OCI het voorbije jaar steeg. “We zien vooral in Parijs een schaarste ontstaan, zeker voor de grotere kantooroppervlakten”, merkt Jeroen Govers op. “Dat doet de prijzen stijgen. Frankrijk is eerder een eigenaarsmarkt aan het worden.”
De kantoorkosten in Duitsland (9244 euro) liggen dan weer een stuk lager dan bij ons. Zwitserland komt als duurste land naar voren (17.862 euro), Bulgarije is het goedkoopst (2513 euro).
Huurders laten kansen liggen
De OCI is opgebouwd uit drie onderdelen: ruimte en infrastructuur (met een gewicht van 58 % in België), medewerkers en organisatie (37%) en centrale functies (5%).
Binnen ‘ruimte en infrastructuur’ zorgt de indexering van de huurcontracten meestal voor een kleine stijging, maar dit jaar was er nauwelijks indexering. Dit is ook de kostencategorie waar we de resultaten kunnen zien van de hernegotiatie van de huurvoorwaarden.
Volgens Jeroen Govers laten Belgische huurders hier nog veel kansen liggen. Want de kantoormarkt in ons land heet nog altijd een huurdersmarkt te zijn. Huurders staan dus in een sterke positie om de huurvoorwaarden gunstig te heronderhandelen. “Het is nog onvoldoende een aandachtspunt”, zegt Govers. “En in een heronderhandeling moet een huurder ook iets te bieden hebben aan de eigenaar. Klassiek is een engagement om langer in een gebouw te blijven in ruil voor betere voorwaarden. Daar zien we bij Belgische huurders toch wel wat terughoudendheid om op iets langere termijn te denken.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier