Belgische bouwers willen niet investeren in hernieuwbare energie
De nieuwe verplichting om bij nieuwbouw een minimum aan energie te halen uit hernieuwbare bronnen, kent weinig bijval bij kandidaat-bouwers.
Wie in ons land een nieuwe woning, school of kantoor wil bouwen, moet sinds begin dit jaar verplicht investeren in hernieuwbare energie door in een zonneboiler, een warmtepomp of fotovoltaïsche panelen te voorzien. Die maatregel kan op weinig enthousiasme rekenen, zo blijkt uit een enquête die het studiebureau iVox uitvoerde in opdracht van Woningen Blavier.
Het studiebureau ondervroeg 500 Belgen met plannen om te bouwen, te kopen of te verbouwen. Amper 16 procent van de ondervraagden is bereid nog extra te investeren in hernieuwbare energiebronnen. Er is ook veel onwetendheid: bijna de helft van de bevraagden (45%) zegt niet op de hoogte te zijn van de verplichtingen en doelstellingen op het vlak van energie-efficiëntie. En een kwart weet niet wat het E-peil van een woning betekent. Van wie wel op de hoogte is, zegt bijna een op de vier dat de verplichtingen en doelstellingen onrealistisch zijn.
Woonwens stuit op budgettaire hindernissen
IVox peilde in opdracht van Reynaers Aluminium ook naar de woonwensen van de Belgen. Een eigen woning bouwen is voor de meerderheid van de Belgen nog altijd de ultieme droom. Toch kiest uiteindelijk 79 procent voor de aankoop van een bestaande woning.
De hoge grondprijzen duwen de Belg richting het bestaande woningaanbod. Een bestaande woning verbouwen laat ook toe de werken en de kosten te spreiden in de tijd. Ruim twee derde van de ondervraagden geeft overigens aan dat het niet gemakkelijk is een lening te krijgen.
Eenmaal de financiering rond is, blijkt het bouwproces zelf vlot te verlopen. Een ruime meerderheid heeft een goede ervaring met het vinden van een architect en een aannemer, de keuze van de bouwmaterialen en de afwerking en het bouwproces zelf. De belangrijkste hindernissen die men ondervindt bij het bouwproces zijn het aanvragen van premies en subsidies (57%), het behalen van het vereiste E-peil (49%) en het krijgen van een (ver)bouwvergunning (46%).
Bijna driekwart van de ondervraagden wil dat de woonbonus in zijn huidige vorm blijft voortbestaan. Gevraagd naar de alternatieven voor de woonbonus, kiest een meerderheid voor een vervanging door een veralgemeende btw-tarief van 6 procent (57%), een evenredige verlaging van het kadastraal inkomen (55%) of de registratierechten (54%) en het fiscaal aantrekkelijker maken van investeringen in de energie-efficiëntie van de woning (54%). Het valt op dat slechts een minderheid (39%) het koppelen van de omvang van de woonbonus aan het inkomen als alternatief in overweging neemt. (LV)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier