Appetijt voor Belgisch vastgoed blijft, maar neemt licht af
Vier op vijf vastgoedinvesteerders blijft de Belgische markt aantrekkelijk vinden. Dat blijkt uit een onderzoek van Ernst & Young.
Vorig jaar was dat het geval voor 95 procent van de ondervraagde bedrijven. Het onderzoek in 15 landen gebeurt bij investeerders, die er al actief zijn in vastgoed.
Acht op tien investeerders vindt ons land aantrekkelijker dan andere landen. De vastgoedmarkt zal op middellange termijn middelen aantrekken als gevolg voor de vrees voor inflatie. Het transactievolume zal in 2014 dan ook toenemen, net als de waarde van de gemiddelde deal.
Het gevolg van de Basel III-akkoorden bereikt volgens de ondervraagden in 2014 een momentum. Dat zal de bancaire kredietfinanciering duurder maken. Bijna iedereen denkt dat alternatieve kredietverstrekkers actiever worden, zoals verzekerings- en pensioenfondsen, en dat er meer internationale spelers zullen zijn. Ook family offices behoren tot de kopers.
Positief is dat crisis in de Eurozone de vastgoedmarkt minder negatief zal beïnvloeden, meent 80 procent. Vorig jaar was dat de helft.
Meer risicovolle investeringen
Iets meer dan de helft denkt dat er dit jaar meer risicovolle investeringen zullen gebeuren. Maar zuiver speculatieve transacties zullen volgens de grote meerderheid veel minder gebeuren. De belangrijkste hinderpalen bij de transacties worden het gebrek aan overeenkomst over de prijs en het groter aandeel van eigen middelen dat ingezet moet worden. Veel transacties zullen gaan over de overname van het schuldgedeelte van een project.
Voor kantoren op topliggingen zijn de meningen verdeeld over de verwachte prijsevolutie, maar die rond Brussel en op B-locaties zullen in waarde stijgen, meent drie op vier respondenten. Voor residentiële projecten op die plaatsen geldt hetzelfde. Investeerders betonen het meeste interesse in woningprojecten. Niemand gelooft in prijsstijgingen in de hotels, en bijna niemand in industriebouw.
De steden die momenteel het beste in de markt liggen zijn Brussel voor kantoren en Namen voor kleindistrubutie. Brussel, Leuven, Gent en Antwerpen zijn dan weer het meest populair voor woningen. (HB)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier