De Belgische woningmarkt voelt de demografische veranderingen. Alleenstaanden zijn inmiddels goed voor de meerderheid van de appartementenaankopen.
Alleenstaande kopers nemen een steeds prominentere plaats in op onze woningmarkt. Dat blijkt uit een onderzoek van de Federatie van het Notariaat (Fednot). Op de appartementenmarkt waren alleenstaande kopers in 2024 goed voor een aandeel van maar liefst 58 procent. Een belangrijke kanttekening: de notarissen spreken in deze analyse van een alleenstaande als één persoon de woning kocht; er wordt geen rekening houden met diens burgerlijke staat (huwelijk, wettelijke of feitelijke samenwoning).
Koppels tekenden het voorbije jaar voor een marktaandeel van ongeveer 36 procent. In slechts 7 procent van de verkopen van appartementen waren de kopers met drie of meer personen. (Fednot heeft de percentages afgerond, waardoor het totaal uitkomt op 101 procent.) Het aandeel van de alleenstaanden is daarmee toegenomen: in 2019 bedroeg het slechts 55 procent.
Op de huizenmarkt zijn de koppels wel nog dominant: ze tekenden in 2024 voor een aandeel van 59 procent tegenover 38 procent voor de alleenstaanden. Maar ook in dat marktsegment zit het aandeel van alleenstaanden in de lift. In 2019 werden slechts 36 procent huizen verkocht aan alleenstaanden.
Dat alleenstaanden actiever worden op de vastgoedmarkt mag niet verbazen. Het aandeel van alleenwonenden en alleenstaande ouders in de bevolkingsstatistieken toont een stijgende tendens. “Dat ze vaker voor een appartement kiezen, is ook logisch” stelt notaris Bart van Opstal, woordvoerder van Notaris.be “Die zijn doorgaans kleiner en minder duur.”
Regionale verschillen
Dat koopkracht en budget een belangrijke rol spelen blijkt ook uit de activiteitsverschillen in de gewesten en de provincies. Alleenstaanden kochten het minst vaak een huis in Brussel, het duurste gewest van het land. Daar namen ze 32 procent van de aankopen voor hun rekening, tegenover 35 procent in Vlaanderen en zelfs 45 procent in Wallonië.
In Vlaanderen is het aandeel van alleenstaande huizenkopers het kleinst (29%) in Vlaams-Brabant, de provincie met de duurste huizenmarkt.
Koppels betalen ook meer voor een woning. Een alleenstaande die in 2024 een huis kocht in België, betaalde daarvoor gemiddeld 273.628 euro. Bij koppels ging het om 360.597 euro.
Voor een appartement was het prijsverschil minder groot: 252.070 euro voor een alleenstaande en 287.719 euro voor een koppel.
Veel jonge alleenstaande kopers
Bij het inzoomen op de leeftijd van de kopers valt bij de alleenstaanden de dominantie op van jonge kopers: de leeftijdscategorie van 26 tot 30 jaar is goed voor bijna een kwart van woningaankopen (zie grafiek hieronder). Bij de koppels liggen de aandelen per leeftijdscategorie veel dichter bij elkaar. De grootste groep zijn de 65-plussers met een aandeel van 12 procent.