Antwerpse haven bouwt voorpost in de woestijn
De Haven van Antwerpen bouwt aan de haven van Duqm in het zuiden van Oman. Prinses Astrid legt volgende de eerste steen in wat nu nog woestijn is.
Dat gebeurt tijdens een handelsmissie naar Saoedi-Arabië en Oman, die vandaag vertrekt. De investering van 39 miljoen euro gebeurt door de Omaans-Belgische onderneming Port Of Duqm Company (PDC).
Het bedrijf is een joint-venture van de Omaanse overheid en Consortium Antwerp Port, een investeringsvehikel van Port of Antwerp International (PAI) en Rent-A-Port. CAP heeft een kapitaal van 1,5 miljoen euro dat kan worden opgetrokken tot 15 miljoen euro om te investeren in Duqm en zijn achterhaven.
Fernand Huts spuide al stevige kritiek op de investering van PAI, een dochter van het Antwerpse havenbedrijf, in dit project en de Indiase havenexploitant ESSAR. “Overheidssubsidies voor buitenlandse havens”, noemt de topman van Katoen Natie het. Jan Blomme, onlangs benoemd tot gedelegeerd bestuurder van PAI, weerlegt dat. “Met de investering in Duqm zet de haven van Antwerpen zich op de kaart in Azië. Het is meer dan een pr-operatie. Onze investering zal op termijn renderen. PDC krijgt een vergoeding van de Omaanse overheid en zal ook de havengelden innen.”
Rent-A-Port, een dochter van Ackermans & van Haaren en aannemer CFE, is actief in havenbeheer- en ontwikkeling. “Nadat Antwerpen nogal wat klanten verloor uit China, is Duqm een strategische participatie. De haven van Antwerpen kan Duqm inzetten als de link tussen haar trafieken en die andere economische grootmacht India”, zegt Marc Stordiau, ooit CEO van DEME, nu CEO van Rent-A-Port en vicepresident van PDC.
Antwerpen bekeek al eerder de uitbouw van de Omaanse haven Sohar, die meer op de golfregio is gericht. Dat project, dat het Belgische aannemingsbedrijf Besix mee bouwde, viel in handen van Rotterdam. De haven van Salalah is dan weer ontwikkeld door APMT/Maersk. De rederij gebruikt deze installatie vooral om haar containers, in afwachting van de verdere verscheping, neer te zetten. Antwerpen kaapte Duqm weg voor de neus van de grootste kanshebber, de haven van Singapore (PSA). “Nu is het aan ons”, zegt Peter Broers, een ex van Katoen Natie die general manager is van PDC.
Hans Brockmans in Oman
Lees de volledige reportage deze week in Trends
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier