Annemie Turtelboom wil einde maken aan ‘klein beschrijf’

© Stad Kortrijk
Niels Saelens Redacteur Trends.be & Moneytalk.be

De Vlaamse regering wil het huidig systeem van de registratierechten bij de aankoop van een woning hervormen. Het klein beschrijf zou daarbij voor de bijl gaan.

Minister van Begroting Annemie Turtelboom pleit in haar beleidsnota voor een ‘lager globaal tarief’ voor de registratierechten van een huis. Daarbij zou het ‘klein beschrijf’ verdwijnen, schrijft de Standaard.

De aankoop van een huis gaat vandaag gepaard met het betalen van tien procent registratierechten. Koop je ‘bescheiden’ woning, betaal je vijf procent registratierechten. Het zogenaamde klein beschrijf. Volgens Turtelboom is de voorwaarde om aan dat lagere tarief te voldoen gedateerd.

Het kadastraal inkomen bepaalt als een woning al dan niet bescheiden is en daar zit het probleem volgens de minister van Begroting. Het KI is het gemiddeld netto-inkomen van een huis gebaseerd op de opbrengsten van onroerend goed in 1975.

Door de verouderde regeling vallen duurdere oudere huizen onder het ‘klein beschrijf’, terwijl eigenaars van een modern appartement tien procent registratierechten moeten betalen. Meer dan vier op de tien Vlaamse huizen vallen onder het klein beschrijf.

Turtelboom wil de ‘historisch gegroeide onrechtvaardigheid” aanpassen. Volgens de beleidsnota zullen “de bestaande gunstmaatrelen geheroriënteerd worden naar een globaal lager tarief voor de enige en eigen gezinswoning.” (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content