Ierland en Spanje halen succesvol geld op

Ierland en Spanje, twee eurolanden met een grote schuldenberg, hebben dinsdag met succes geld opgehaald op de markten.

Volgens handelaars was de veiling van kortlopende Spaanse obligaties zeer succesvol, voor Ierland zijn de reacties gematigder omwille van de hogere rentevoet die het land moet betalen in vergelijking met een vorige obligatieveiling. Voor Spanje ligt de toegekende rente lager.

Ierland haalde alles samen zo’n 1,5 miljard euro op via obligaties over vier en tien jaar. De rente steeg respectievelijk van 3,11 tot 3,627 procent, en van 5,537 tot 5,386 procent. De vraag steeg bij beide veilingen, vooral die naar de vierjarige.

Spanje haalde zo’n 5,5 miljard euro op, grotendeels via waardepapier met een looptijd van een jaar. De rente die Spanje moest toekennen, daalde van 2,221 procent vorige keer tot 1,83 procent. Bij obligaties met looptijd over 17 maanden daalde de rente van 2,331 tot 2,08 procent. Voor beide veilingen was de vraag opmerkelijk gestegen.

Tijdens de crisis rond de Europese staatsschuld eerder dit jaar, lag vooral Spanje, net als Griekenland, onder vuur waardoor de rente de hoogte in ging: geld ophalen via obligaties was dus duurder geworden voor het land.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content