Hoop stuwt Japanse beurs naar hoogste peil sinds 2008

© EPA

De Japanse beurs heeft zijn hoogste peil in bijna vijf jaar bereikt. Beleggers reageerden enthousiast op de door de Bank of Japan aangekondigde stimulusmaatregelen.

De Japanse beurs heeft zijn hoogste peil in bijna vijf jaar bereikt. Beleggers reageerden enthousiast op de door de Bank of Japan aangekondigde stimulusmaatregelen. De toonaangevende Nikkei 225-index op de beurs van Tokio klom kort na opening 4,7 procent hoger tot 13.225,62 punten. Dat is het hoogste peil sinds augustus 2008. Vooral de Japanse financiële aandelen en de onroerendgoedbedrijven, die naar verwachting het meest zullen profiteren van de maatregelen om de deflatie in het land aan te pakken, gingen verder omhoog.

De yen zakte tot het laagste niveau tegenover de dollar in 3,5 jaar.

Stimuleren

De Japanse centrale bank kondigde gisteren aan de geldkraan verder open te draaien om de economie te stimuleren. Ze zal fors meer obligaties gaan opkopen in een poging om de deflatie in het land een halt toe te roepen, aldus gouverneur Haruhiko Kuroda.

Gemiddeld kocht de Bank of Japan (BoJ) in de afgelopen maanden voor 3,4 biljoen yen (ruim 28 miljard euro) per maand aan staatsobligaties. Kuroda heeft laten weten die hoeveelheid te willen verdubbelen. Ook de looptijd van de obligaties zal langer zijn en de BoJ gaat eveneens in risicovolle financiële activa investeren.

Vogelgriep Op de andere belangrijke aandelenmarkten in het Verre Oosten werden daarentegen verliezen geleden. De All Ordinaries in Sydney sloot 0,4 procent in de min, de Kospi in Seoul 1,6 procent en in Hongkong zakte de Hang Seng-index 2,5 procent.

Vooral de Chinese aandelen stonden onder druk door de vrees dat een uitbraak van een nieuwe variant van de vogelgriep de economische groei zal afremmen. (Belga/BBC/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content