Hogere heffing voor wie elektrisch verwarmt

© iStock

Hoewel de Vlaamse stroomheffing voor de meeste gezinnen 100 euro per jaar zal kosten, kan dit voor sommige huishoudens veel hoger oplopen. Vooral wie elektrisch verwarmt, betaalt vanaf volgend jaar fors meer.

Een modaal gezin verbruikt per jaar gemiddeld 3,6 tot 3,9 megawattuur (MWh). Maar dat geldt niet voor gezinnen die hun huis elektrisch verwarmen. Zij jagen er veel meer door, vaak tot 20 MWh per jaar. Veel hangt af van de energiezuinigheid van de woning. Dat schrijven Het Laatste Nieuws en De Morgen.

Meer dan 100 euro

Met de invoering van de Vlaamse stroomheffing wordt dat verbruik extra belangrijk. Want al wie meer dan 5 MWh verbruikt, zal een hogere taks moeten betalen dan de aangekondigde 100 euro. Voor een verbruik boven de 20 MWh stijgt dit zelfs tot 770 euro.

Aangezien de heffing nog tot en met 2020 betaald moet worden, komt dat in totaal neer op een extra factuur van 3.850 euro. Gezinnen met een groot verbruik herbekijken dan ook best of elektrisch verwarmen nog wel de moeite loont.

Vorige week kondigde Test-Aankoop aan dat het een nieuwe groepsaankoop energie organiseert. Wie elektrisch verwarmt, kan via de actie besparen op zijn energiefactuur. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content