Hoeveel risico durft u te nemen?
De enorme koersdalingen op de beurzen maken eens te meer duidelijk dat het noodzakelijk is om eerst uw beleggersprofiel uit te tekenen voordat u belegt. Het kan u grote teleurstellingen besparen.
Volgens een enquête die de zakenkrant De Tijd in mei bij de Belgische grootbanken uitvoerde, belegt de meerderheid van de Belgen ‘defensief’ tot ‘zeer defensief’. Of u daar ook bij hoort, kan blijken wanneer u uw persoonlijke beleggingsprofiel opstelt. De banken hebben dat intussen al voor een groot deel van hun beleggende klanten gedaan. Dat zijn ze verplicht sinds de invoering van de Europese MiFID-richtlijn (Markets in Financial Instruments Directive) vorig jaar. Die zou de individuele beleggers beter moeten beschermen, maar sommige banken merken dat niet alle klanten staan te springen om volledig mee te werken aan de opmaak van hun profiel.
Toch is het belangrijk om die oefening te maken als u zichzelf wil beschermen tegen ontgoochelingen. Beleggers kunnen immers vaak volstrekt tegenovergestelde uitgangspunten hebben. Sommigen zijn als de dood voor risico’s, zeker na de voorbije maanden. Anderen willen juist risico’s nemen, in de hoop op lange termijn een hoger rendement te boeken. Het maakt bovendien een groot verschil of u het geld dat u belegt op korte, middellange of lange termijn nodig hebt. Wanneer u de opbrengst van uw beleggingen nodig hebt om uw inkomen aan te vullen, is natuurlijk iets meer voorzichtigheid geboden.
Bij de meeste financiële instellingen kunt u een vragenlijst invullen om uw beleggingsprofiel te bepalen. Zo goed als alle banken bieden die lijst ook online aan, zodat u er uw tijd voor kunt nemen. Aan de hand van uw antwoorden wordt bepaald in welke activaklassen (aandelen, obligaties, cash, vastgoed, beleggingsfondsen, opties…) u uw geld het beste stopt, en volgens welke verhoudingen. Bij het opstellen van uw profiel wordt dan rekening gehouden met uw bereidheid om risico’s te nemen. Maar ook verscheidene andere elementen spelen een rol, zoals uw leeftijd (hoe ouder u bent, hoe voorzichtiger u moet beleggen), het bezit van een eigen woning, het maandelijkse inkomen, en het deel van het inkomen dat wordt besteed aan de afbetaling van een lening.
Meestal deelt men de beleggers op basis daarvan in vier, vijf of zes categorieën in. De ‘conservatieve’ belegger kiest voor beleggingen die weinig schommelen en een stabiel rendement opleveren. De portefeuille van dit type belegger zal vooral uit obligaties bestaan. De ‘defensieve’ belegger is bereid om een beperkt risico op de aandelenmarkten te nemen. De ‘neutrale’ belegger zoekt dan weer een evenwicht tussen zekerheid en groei, en kiest dus veeleer voor een mix van aandelen en obligaties. De ‘dynamische’ belegger mikt op een hoog rendement op lange termijn, en kiest overwegend voor aandelen.
De ‘offensieve’ belegger, ten slotte, wil veel risico’s nemen en verkiest een portefeuille die hoofdzakelijk uit aandelen bestaat.
Thomas Verbeke
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier