Hoeveel betaal je voor een bedrijfswagen?
Op welk bedrag word je in 2014 belast voor het privégebruik van je bedrijfswagen?
Het belastbare voordeel van een bedrijfswagen wordt berekend op basis van de cataloguswaarde en het CO2-percentage van het voertuig, met de volgende formule: cataloguswaarde x 6/7 x CO2-percentage. Het CO2-percentage is verschillend voor diesel- en benzinewagens.
Voor dieselwagens bedraagt het 5,5 procent bij een CO2-uitstoot van 93 gram per kilometer. Per gram CO2 boven dat niveau stijgt het percentage met 0,1 procent. Een dieselwagen met een CO2-uitstoot van bijvoorbeeld 146 gram per kilometer heeft dus een CO2-percentage van 146 – 93 = 53 x 0,1 procent = 5,3 procent. In totaal bedraagt het dan 10,8 procent (5,5 + 5,3 %).
Omgekeerd wordt het CO2-percentage verminderd met 0,1 procent per gram dat de CO2-uitstoot uitkomt onder de referentiewaarde van 93 gram per kilometer. Voor benzinewagens – inclusief hybride wagens en wagens die rijden op lpg – bedraagt het CO2-percentage 5,5 procent bij een uitstoot van 112 gram CO2 per kilometer. Ook hier stijgt het of daalt het met 0,1 procent per gram dat de CO2-uitstoot afwijkt van de referentiewaarde. Het CO2-percentage bedraagt zowel voor diesel- als voor benzinewagens minimaal 4 procent en maximaal 18 procent.
Bij een tweedehandse bedrijfswagen wordt er op de cataloguswaarde in nieuwe staat een correctie toegepast, afhankelijk van de ouderdom van de wagen. Die correctie bedraagt 6 procent per jaar, maar de cataloguswaarde kan niet lager zijn dan 70 procent van de oorspronkelijke waarde.
Het belastbare voordeel kan nooit lager zijn dan 1230 euro op jaarbasis. Op het berekende voordeel moet je belasting betalen tegen de marginale aanslagvoet, plus de gemeentebelasting. (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier