Hoe wordt de waterfactuur in een appartementsgebouw verdeeld?

© Thinkstock

Mogelijk is er in een appartementsgebouw met pakweg vijf appartementen enkel een gemeenschappelijke watermeter. Hoe moeten de kosten dan worden verdeeld?

In oudere appartementsgebouwen gebeurt het weleens dat er alleen een gemeenschappelijke watermeter is. In dat geval worden de waterkosten verdeeld volgens de bepalingen van het reglement van mede-eigendom.

In de meeste gevallen staat daarin dat het verbruik wordt verdeeld afhankelijk van de quotiteit die elk appartement heeft in de totale eigendom van het gebouw. Maar het reglement kan ook voorschrijven dat de verdeling gebeurt op basis van het aantal gedomicilieerden per appartement. Wilt u die verdeling aanpassen, dan moet u dat voorleggen aan de algemene vergadering. Weigert die daarop in te gaan, dan kunt u een procedure opstarten bij de vrederechter.

Het is niet wettelijk verplicht dat in een appartementsgebouw individuele meters worden geplaatst. Wel is er een verplichting om individuele meters te installeren als er in het gebouw ingrijpende verbouwingen gebeuren. (JS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content