Het gemakkelijkste beursjaar
Beleggen in aandelen is voorzien, anticiperen. Als men tenminste een mooi rendement wil halen. Want wat zei de voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Ben Bernanke ook al weer vorig week? “The recession is very likely over.”
Meer dan waarschijnlijk ligt de periode van (zware) economische neergang in de States achter ons, aldus de praeses van de Federal Reserve. Maar wat hebben de beurzen in de tussentijd gedaan? Ze zijn sinds maart flink gestegen en hebben dus weer hun rol van vooruitlopende indicator op de economie perfect gespeeld. We zijn immers zes maanden verder en nu wordt er inderdaad door economen en centrale bankiers meegedeeld dat we uit de recessie zijn of weldra zullen zijn. Dus ook nu liepen de aandelenmarkten zes tot negen maanden voor op de economie.
Niets nieuws onder de zon. Wie wacht tot er economische beterschap wordt aangekondigd, zal altijd het meest spectaculaire deel van de herstelbeweging op de beurzen mislopen.
We willen ook uw aandacht vestigen op uitspraken van ‘beursmiljardair’ Warren Buffett. Op de vraag of hij akkoord ging met de uitspraken van Bernanke over het einde van de recessie, gaf hij aan niet te weten of dat zo was, maar dat hij ook die dag weer aandelen had gekocht, want hij zag in veel aandelenkoersen heel wat waarde. Hij is ervan overtuigd dat hij met de aandelen die hij vandaag koopt binnen afzienbare tijd mooie rendementen zal kunnen maken. Want ondanks de bijzonder fraaie klim van de voorbije weken en maanden blijven nog steeds heel wat aandelen tegen of onder boekwaarde noteren.
Precies dat maakte het beursjaar 2009 zo gemakkelijk te voorspellen. De dalingen in 2008 waren zo extreem dat aandelen zo goedkoop gewaardeerd waren dat ze alleen niet zouden stijgen dit jaar als we in een jarenlange depressie verzeild zouden raken. Dat laatste is niet gebeurd. Vandaar dat we tot nog toe ook de voorspelde uitstekende rendementen zien.
Over laaggewaardeerde aandelen gesproken: dat van Nationale Bank van België (NBB) is ongetwijfeld het meest ondergewaardeerde op de Brusselse beurs. Sinds jaar en dag al, omdat weinig beleggers wilden geloven dat het ooit meer kon zijn dan een ‘geïndexeerde obligatie’. Weinigen die in het (juridische) gevecht van een aantal privéaandeelhouders ten aanzien van de almachtige Belgische staat meer zagen dan een Don Quichote-beweging. Maar er is opnieuw hoop door het voorstel van Paul Huybrechts, voorzitter van de Vlaamse Federatie van Beleggingsclubs en Beleggers. Het is zeer evenwichtig voorstel, dat probeert de impasse te doorbreken en heeft de verdienste de gordiaanse knoop van publieke instelling én beursnotering te willen ontwarren door een opsplitsing in centrale bank en holding. De creatie van een beursgenoteerde privéholding met 1,5 miljard EUR ‘startkapitaal’ (7300 EUR per privéaandeel) zou de NBB-aandeelhouders dichter bij de intrinsieke waarde van de maatschappij brengen. Benieuwd of er nu schot in de zaak komt!
Danny Reweghs
Directeur strategie
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier