Herman Van Rompuy: “Is 750 miljard niet voldoende, dan doen we meer”

© belga

Indien nodig gaat Europa in een nog hogere versnelling om de euro te redden. Dat verduidelijkt Europees ‘president’ Herman Van Rompuy in een interview met Trends. Voor ons land acht hij het “perfect doenbaar” een begrotingsevenwicht te bereiken in 2015.

Om de onrust op de financiële markten te kalmeren, werd een plan van 750 miljard uitgewerkt. “Vandaag is er zelfs geen schijn van een schaduw van een vraag om dat reddingsplan aan te spreken. En als het plan niet voldoende zou zijn, dan is mijn antwoord: dan zullen we meer doen”, benadrukt Van Rompuy.

Voor hem ligt het kalf daar niet gebonden. “Het eigenlijke probleem zit veel dieper. De echte inzet is om in de echte economie voldoende hervormingen door te duwen. Dat is een must om coherentie te geven aan de economische ontwikkeling en het beleid binnen het eurogebied. Dat is de echte opgave. Het is niet voldoende om de overheidsfinanciën te saneren, ook de competitiviteit moet beter. In dit verband werken heel wat landen aan een pensioenhervorming. Dat debat zullen we in België ook niet vermijden.”

Van Rompuy meent dat ons land de nodige besparingen kan realiseren zonder dat ze destabiliserend werken omdat “onze relancemaatregelen beperkt waren en we als eersten zijn beginnen te saneren”. Hij stipt aan dat België al heel ver gevorderd is in het federalisme en dat wie verder gaat nooit veraf zit van de sociale zekerheid. “Het is minder een noord-zuidprobleem dan wordt gedacht. Ook binnen Vlaanderen ga je enorme problemen hebben over de herziening van de financieringswet. En toch moeten we verder gaan in de staatshervorming.”

En wat denkt hij over een Franstalige premier? “De traditie na verkiezingen is dat iemand aan zet komt uit de grootste politieke partij van het land. Vergeet het spreken in termen van politieke families, want die bestaan niet meer.”

Boudewijn Vanpeteghem/ Daan Killemaes

Lees het volledige interview in Trends van donderdag 10 juni

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content