Heidi Cortois (NN): ‘Schaf het vervroegd pensioen af’
De levensverzekeraar NN hield vorige week zijn ‘pension day’. Trends sprak met de pensioendeskundige van NN over waar het Belgisch pensioenstelsel voor verbetering vatbaar is.
Naar aanleiding van het Belgische EU-voorzitterschap vinden er deze week belangrijke beleidsvergaderingen plaats over de Europese pensioenen. Pensioenexperts van over heel Europa zakken daarvoor naar ons land af. Trends sprak met Heidi Cortois, de chief commercial officer van de levensverzekeraar NN, over welke hervormingen het Belgisch pensioensysteem nodig heeft.
Is ons pensioenstelsel nog voldoende afgestemd op de samenleving?
HEIDI CORTOIS. “Nee. De pensioenregels zijn grotendeels achterhaald door bijvoorbeeld nieuwe samenlevingsvormen of loopbanen waarin werknemers meer dan vroeger switchen tussen statuten als werknemer, zelfstandige of ambtenaar. Er is een drastische vereenvoudiging nodig, die onder meer het onderscheid tussen die statuten afschaft.”
Leeftijd is in België nog altijd bepalend voor iemands pensioenloopbaan. Terecht?
CORTOIS. “Ook daar is er nood aan vernieuwing. Schaf de pensioenleeftijd af en ga naar een systeem op basis van loopbaanjaren. Wie langer werkt, heeft een hoger pensioen. Dat laat mensen ook meer flexibiliteit toe om tijdens hun loopbaan pauzes in te lassen voor bijvoorbeeld herbronmomenten, het opnemen van zorgtaken of langdurige opleidingen, die ze later nog kunnen compenseren door langer te werken. Ook het vervroegd pensioen moet worden afgeschaft. Dankzij diee flexibiliteit verhogen we onze levenskwaliteit.”
Wat met het aanvullend pensioen? Zijn daar hervormingen nodig?
CORTOIS. “Een mogelijke verbetering daar zou zijn in aanvullende pensioenoplossingen te voorzien, waarin begunstigden een deel van hun opgebouwde pensioenreserves in een maandelijkse rente uitbetaald krijgen. Nu krijgen ze vanaf hun pensioen dat volledige kapitaal uitgekeerd, maar dat is niet altijd het beste en biedt niet altijd een gevoel van financieel comfort.”
Waarom niet?
CORTOIS. “De gemiddelde Belg heeft geen idee welk kapitaal er nodig is op het moment van pensioen om de gewenste levensstijl aan te houden. De meeste mensen onderschatten hun maandelijkse kosten wanneer ze met pensioen zijn en nog lang leven. Dat ligt gemiddeld op 3.000 euro. Als je negentig jaar wordt, heb je al een groot kapitaal nodig om die kosten elke maand te dekken. Mensen zijn zich daar te weinig van bewust en beseffen het belang daarvan pas te laat. Je kunt hen behoeden voor verrassingen door een deel van het aanvullend pensioen in vaste maandelijkse rente uit te keren.”
Als ze snel na hun pensioen overlijden, zijn ze dat opgebouwd kapitaal dan kwijt?
CORTOIS. “Om dat te voorkomen moet je een overlijdensdekking nemen die doorloopt na de pensioenleeftijd. Zo zorg je ervoor dat als je snel na je pensioen zou overlijden, de rest van je opgebouwde reserves nagelaten wordt aan je nabestaanden.
“Mensen onderschatten vaak hun levensverwachting en voorzien daardoor in te weinig pensioenkapitaal, maar evengoed moeten ze rekening houden met het risico dat ze vroeger dan voorzien zouden overlijden.”
Kan het beleid dat soort aanvullend pensioen aanmoedigen?
CORTOIS. “De politiek moet vooral de kennis en de bewustwording van burgers aanwakkeren rond hun pensioenen en de bijbehorende risico’s. Het is eveneens belangrijk dat de overheid de opbouw van een aanvullend pensioen aanmoedigt, want enkel met het wettelijk pensioen gaan veel Belgen niet rondkomen. Daarnaast moeten alle aanvullende pensioenoplossingen, of ze nu met kapitaal of rente zijn, fiscaal gelijk behandeld worden.”
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier