Grote gezinnen krijgen minder kinderbijslag

© Thinkstock

Gezinnen met drie of vier kinderen zullen in de toekomst op aanzienlijk minder kinderbijslag kunnen rekenen. Dat blijkt uit Rekening14, het doorlichtingsproject van De Standaard, De Tijd, de VRT en de KU Leuven, meldt De Standaard.

Kinderbijslag wordt een Vlaamse bevoegdheid. Alle politieke partijen zijn het erover eens dat elk kind op evenveel kindergeld recht geeft.

Vandaag wordt voor het tweede en derde kind een hogere bijslag uitgekeerd. Omdat de meeste partijen het budget niet willen opkrikken, zorgt het principe om elk kind evenveel te geven, voor een verschuiving in het budget.

Zo krijgt een stel met een kind gemiddeld 45 tot 73 euro per maand extra. Voor een gezin met twee kinderen is het voordeel kleiner. Gezinnen met drie of vier kinderen gaan er daarentegen met respectievelijk 135 en 200 euro per maand op achteruit. Niet alle voorstellen zullen onmiddellijk ingaan, maar voorzien overgangsmaatregelen.

De Standaard koppelt vijf conclusies aan de doorlichting:

– Elk kind is gelijk:

Bijna alle partijen stappen af van de rangorde dat het tweede kind meer kinderbijslag krijgt dan het eerste. Open VLD gaat verder en draait de rangorde om. Dat betekent dat voor het eerste kind meer kinderbijslag volgt en voor het tweede minder. De basisbedragen die elk kind krijgt, verschillen van partij tot partij.

Kleine gezinnen winnen, grote verliezen

Het komt erop neer dat de kleine gezinnen (tot twee kinderen) er gemiddeld op vooruit gaan en de grote gezinnen gemiddeld minder kinderbijslag krijgen. Dat komt doordat de politieke partijen niet van plan zijn meer geld te besteden aan de kinderbijslag. Dus wie de kleine gezinnen meer wil geven, moet van het budget van de grote gezinnen een relatief groot bedrag afromen, aangezien die minder vertegenwoordigd zijn dan de kleine gezinnen.

– Hervormen ‘kost een beetje’ moed

Hervormen brengt zowel winnaars als verliezers, wat de politieke partijen stemmen kan kosten. Het aantal gezinnen met meer dan twee kinderen is evenwel veel kleiner dan de gezinnen met slechts één of twee kinderen. Ruim tachtig procent van de gezinnen heeft minder dan drie kinderen.

Enkel Vlaams Belang trekt het budget op

Enkel Vlaams Belang wil meer geld besteden aan kinderbijslag, en dat voor elk gezin (groot of klein) met kinderen. Als Vlaams Belang zijn zin krijgt, gaat het budget voor kinderbijslag met 1,9 miljard euro omhoog.

Bestaande gezinnen verliezen niet altijd

SP.A wil niet dat bestaande gezinnen erop achteruitgaan. Wie beter af was met de oude regeling, mag daarvan blijven genieten. Dat kost 200 tot 300 miljoen euro extra. Open VLD wil evenmin dat bestaande gezinnen een deel van hun budget verliezen. Bij andere partijen, zoals N-VA, geldt het systeem onmiddellijk voor alle gezinnen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content