Groen licht voor permanent noodfonds voor eurolanden
Met een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro moet het European Stabilisation Mechanisme (ESM) vanaf midden 2013 de financiële stabiliteit in de eurozone vrijwaren.
De Europese ministers van Financiën zijn het eens geraakt over de oprichting van een permanent noodfonds voor eurolanden in financiële problemen. Met een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro moet het European Stabilisation Mechanisme (ESM) vanaf midden 2013 de financiële stabiliteit in de eurozone vrijwaren.
“Dit toont de vastberadenheid van de eurolanden om al het nodige te doen om de stabiliteit van de eurozone te garanderen,” zei voorzitter Jean-Claude Juncker maandag in Luxemburg.
Vervangen
Het ESM, dat onder strikte voorwaarden zachte leningen zal verstrekken aan noodlijdende eurolanden, moet vanaf midden 2013 het tijdelijke noodfonds (European Financial Stability Mechanism, EFSF) vervangen. Dat fonds werd vorig jaar uit de grond gestampt om de schuldencrisis in de eurozone te counteren. Tot dusver hebben Ierland en Portugal beroep gedaan op het EFSF.
Het EFSF ontleent geld op de financiële markten met de dekking van 440 miljard euro garanties van de eurolanden. Daarmee kan 200 tot 250 miljard euro vrijgemaakt worden voor noodlijdende eurolanden. In afwachting van de inwerkingtreding van het permanente noodfonds wordt de effectieve leencapaciteit van het EFSF opgetrokken tot 440 miljard euro.
Het ESM zal een effectieve leencapaciteit van 500 miljard euro beschikken. Daarvoor wordt een basis van 700 miljard euro gecreëerd.
België
In tegenstelling tot het EFSF zal het permanente fonds niet enkel met garanties functioneren. De eurolanden moeten ook 80 miljard euro kapitaal injecteren.
Het Belgische engagement stijgt van 15,29 miljard tot 27,03 miljard euro. Proportioneel gezien neemt België 3,7 procent van de inspanning voor zijn rekening. (Belga/KVDA)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier