Groeiverschil tussen Duitsland en Frankrijk wordt groter

© reuters

Duitsland trekt de economie van de eurozone, terwijl Frankrijk steeds meer de rol moet lossen. Dat blijkt uit de kwartaalcijfers van beide landen.

Duitsland noteerde als grootste economie van de eurozone in het eerste kwartaal van dit jaar een toename van het bbp met 0,8 procent tegenover het laatste kwartaal van vorig jaar. Dat meldt het Duitse bureau voor de Statistiek donderdag. De Duitse groei ligt daarmee boven de analistenprognoses van 0,7 procent. In het vierde kwartaal van 2013 noteerde het Duitse bbp al 0,4 procent hoger.

In tegenstelling tot Nederland bracht de zachte winter wel goed nieuws voor de Duitse economie. En dan meer bepaald voor de bouwsector daar. Ook de binnenlandse consumptie trok aan. De export viel wel wat terug.

Frankrijk kan niet volgen

Terwijl de eerste economie van Europa als vanouds de Europese kar trekt, glijdt Frankrijk – als tweede economie van de eurozone – steeds dieper weg. De Franse economie bleef in het eerste kwartaal haperen in vergelijking met het voorgaande kwartaal, blijkt uit cijfers van het Franse statistiekbureau. Analisten hadden gerekend op een beperkte groei van 0,1 procent. Als verklaring voor de tegenvallende cijfers wordt verwezen naar de belastingverhogingen onder president François Hollande, waardoor de consumptie tegenviel.

In de laatste drie maanden van vorig jaar groeide de Franse economie nog met 0,2 procent. Op jaarbasis is er wel een toename van het bbp met 0,8 procent, maar ook dat is iets minder dan verwacht.

Volgens Dominique Barbet, analist bij BNP Paribas, is het grootste probleem de slabakkende consumptie van de Fransen, die met 0,5 procent daalde in het eerste kwartaal. Voorts is Barbet verontrust over het feit dat de groei in Frankrijk niet versnelt, zoals wel het geval is in andere Europese landen. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content