Grieks crisisoverleg gaat verder

© Reuters

De regering heeft nood aan een akkoord voor het toepassen van de onpopulaire hervormingen, anders dreigt het overheidsfaillissement.

De voorzitters van de drie Griekse regeringspartijen en premier Lucas Papademos hervatten hun crisisoverleg over bijkomende besparingsinspanningen die de internationale geldschieters van Griekenland eisen in ruil voor een tweede schijf hulp.

De vergadering van zondag eindigde zonder akkoord.

De trojka van geldschieters (EU, ECB en IMF) “vraagt nog meer soberheid, die het land niet aankan”, zei de leider van de rechtse partij Nieuwe Democratie, Antonis Samaras, bij het verlaten van de vergadering die vijf uur duurde. De leider van extreemrechts, Georges Karatzaferis, gaf te kennen dat hij niet wou “bijdragen aan het uitbreken van een revolutie” door in te stemmen met de gevraagde maatregelen.

Kernpunt in de gesprekken zijn de door de trojka gewenste loonkortingen, ook in de private sector, die tot 25 procent looninlevering kan inhouden voor werknemers.

Faillissement dreigt voor Griekenland Papademos heeft nood aan een akkoord voor het toepassen van de onpopulaire hervormingen, anders dreigt het overheidsfaillissement als de trojka niet instemt met een verder hulpprogramma van minstens 130 miljard euro. Eerder kreeg Griekenland in mei 2010 110 miljard toegekend om het bankroet te voorkomen.

Zondag liepen ook nog parallelle onderhandelingen van de regering met private schuldeisers, banken en hedgefondsen over een herschikking van zowat 100 miljard euro schuld. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content