Griekenland verkoopt geen eilanden om schuldenput te dempen

© EPA

De Griekse overheid is volgens de Amerikaanse zakenkrant The Wall Street Journal een privatiseringsplan aan het uitwerken om de staatsschuld te verkleinen. Griekenland zal daarbij onder meer haar aandelen in bedrijven verkopen, maar zal geen (onbewoonde) eilanden in de etalage zetten. Dat laatste was een suggestie van Duitse politici.

Concreet hoopt Griekenland dat een eerste privatiseringsoperatie ongeveer 2,5 miljard euro opbrengt; dat is 1 procent van het bruto binnenlands product (bbp). De overheidsschuld bedraagt ondertussen meer dan 120 procent van het bbp.

Griekenland zal alvast haar participaties van de hand doen in een 20-tal verschillende bedrijven; een bank, een loterij en casino’s, een telecombedrijf, … Het ministerie van Financiën wil ook de overtollige Airbus A340 vliegtuigen verkopen die nog stammen uit de tijd dat vliegtuigmaatschappij Olympic Airlines een overheidsbedrijf was.

Sommigen vinden de privatiseringen slecht getimed: “Het plan lijkt goed op papier. Als je alle eigendommen van de overheid – en misschien ook nog de Acropolis – verkoopt, is het mogelijk dat de doelstellingen worden gehaald. Maar in de huidige marktomstandigheden zal er geen correcte prijs voor worden betaald. Niet alleen Griekenland, maar ook de rest van de wereld, zit in een recessie”, zegt Constantine Michalos van de Atheense kamer van koophandel aan The Wall Street Journal.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content