Griekenland is niet meer failliet volgens S&P

© Reuters

Ratingbureau Standard & Poor’s verhoogt de kredietwaardigheid van Griekenland, nu het noodlijdende land zijn schuldenruil van 100 miljard euro met succes heeft afgerond.

S&P trekt de rating van Griekenland op van ‘selective default’ (gedeeltelijk failliet) naar ‘CCC’, wat duidt op een kwetsbare en afhankelijke economie.

Schuldsanering

De Griekse overheid rondde vorige week de schuldenruil af die ze eerder dit jaar overeenkwam met private investeerders. Door die ruil daalde de staatsschuld met ruim 106 miljard euro. Voor de schuldsanering bedroeg die schuld ongeveer 350 miljard euro.

S&P waarschuwt echter: “Hoewel de schuldenruil volgens ons de druk op de kortetermijnfinanciering voor Griekenland heeft verlicht, blijft de hoge staatsschuld een grote last voor het Zuid-Europese land.”

Gered van faillissement Griekenland werd twee keer gered van het faillissement. Zo kreeg het in 2010 voor 110 miljard euro noodleningen van de eurozone en het IMF en in maart van dit jaar, na het verzekeren van de schuldherschikking, nog eens 130 miljard euro.

Komende zondag 6 mei houdt Griekenland parlementsverkiezingen. Jarenlang wisselden Pasok, de socialisten, en Nea Dimokratia (ND), de conservatieven, de macht af, maar dat tijdperk lijkt voorbij. Analisten verwachten een coalitieregering van ND en Pasok. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content