Griekenland gaat eerste Europese kredieten opnemen

© EPA

Griekenland gaat ten laatste tegen dinsdag een eerste schijf van de Europese noodkredieten opnemen, meer bepaald 14,5 miljard euro. “Tegen ten laatste dinsdagmiddag zal het geld gestort zijn”, luidde het in regeringskringen. Het geld is nodig om een Griekse obligatielening van 9 miljard euro die woensdag afloopt, af te lossen.

Afgelopen week nam de Griekse centrale bank al een krediet op van 5,5 miljard euro. Dat geld was afkomstig van het Internationaal Monetair Fonds (IMF).

Europa en het IMF stellen over drie jaar samen 110 miljard euro ter beschikking van Griekenland, om te vermijden dat het land niet meer aan zijn internationale verplichtingen zou kunnen voldoen. De kredietrating van Griekenland stond de laatste weken onder druk, waardoor geld ontlenen op de internationale markten nagenoeg onbetaalbaar was geworden.

Op 19 mei loopt een cruciale obligatielening van Griekenland af. Eind april moest Athene toegeven dat het niet in staat was die 9 miljard euro terug te betalen.

In augustus zou een tweede schijf van de noodkredieten worden vrijgegeven.

In ruil voor de internationale steun, moet het land wel een zwaar besparingsprogramma doorvoeren, van 30 miljard euro op enkele jaren tijd. Hiertegen wordt zwaar geprotesteerd. Voor donderdag staan nieuwe stakingsacties op het programma.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content