Geld op spaarboekje brengt niets meer op

Voor het eerst sinds 2008 brengt een spaarboekje niets meer op. Het gemiddelde rendement is, na aftrek van inflatie, negatief: min 0,75 procent in maart. Dat blijkt uit cijfers die de Nationale Bank dinsdag publiceerde, zo schrijft De Morgen woensdag.

De meeste banken hebben de rente op hun spaarboekjes de afgelopen maanden stapsgewijs verlaagd. De gemiddelde basisrente op de Belgische spaarmarkt is gezakt van 1,27 procent in december naar 1,15 procent in maart, aldus de Nationale Bank. Dat is lager dan de inflatie, die uitkomt op 1,9 procent.

Daardoor komt het gemiddelde reële rendement van een spaarboekje in maart uit op – 0,75 procent. Dat betekent dat je koopkracht verliest door je spaargeld op de rekening te laten staan in plaats van meteen te consumeren, concludeert De Morgen.

In de twee maanden daarvoor was er nog een positief rendement van 0,41 à 0,42 procent. Zelfs de getrouwheidspremie, de aanvulling op de basisrente die wel aan een heleboel voorwaarden verbonden is, biedt geen soelaas. Die bijkomende premie komt bij de meeste banken immers niet boven 0,5 procent.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content