Geen Electrabel-dividend voor gemeenten

© belga

De gemeenten krijgen geen dividend van Electrabel Customer Solutions (ECS), het verkoopsfiliaal van de energiegroep Electrabel.

De gemeenten krijgen voor 2012 geen dividend van Electrabel Customer Solutions (ECS), het verkoopsfiliaal van de energiegroep Electrabel.

De raad van bestuur heeft maandag ‘op basis van de voorliggende resultaten’ beslist om dit jaar geen dividend uit te keren, noch aan de publieke, noch aan de privépartners. Dat heeft Jan Pszeniczko, CEO van ECS, bevestigd.

Volgens Pszeniczko hebben verschillende beleidsmaatregelen in totaal een negatieve impact van 162 miljoen euro gehad op de bedrijfsvoering in 2012.

“Het gaat om maatregelen van de federale en van de Vlaamse overheid, zoals de bevriezing van de energieprijzen, het niet kunnen recuperen van verbrekingsvergoedingen op facturen, de nieuwe regelgeving rond sociale tarieven en de opgetrokken quota voor groenestroomcertificaten”. Inspanningen in kostenreductie konden de negatieve impact niet beperken, aldus Pszeniczko.

De Vlaamse gemeenten controleren 3 procent van het kapitaal van ECS maar zouden recht hebben op een groter aandeel van de winst. Vorig jaar konden de gemeenten samen nog 50,5 miljoen euro verdienen aan het dividend.

Intermixt, de stichting die de energiebelangen van de betrokken gemeenten groepeert, liet maandag weten dat de gemeenten het niet-uitkeren van een dividend door Electrabel Customer Solutions (ECS) niet onmiddellijk zullen voelen. Ongeveer 234 van de 308 Vlaamse gemeenten zijn onrechtstreeks aandeelhouder van ECS.

Philippe Rossie, hoofdadviseur van Intermixt, merkt op dat het dividend rechtstreeks naar de gemengde intercommunales gaat. Die schrijven dat in het lopende boekjaar in, pas het jaar daarna wordt het geld doorgestort naar de betrokken gemeenten. Voor de begroting van 2013 is er dus geen effect, luidt het.

Rossie wijst er nog op dat de gemengde intercommunales ook nog dividenden ontvangen van Publigas (Fluxys) en Publi-T (Elia). (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content