Gasprijs blijft stijgen na nieuw record

© belga

Ook donderdag blijft de gasprijs pieken. Daags na een nieuw record voor de toonaangevende Nederlandse gasprijs, zit de prijs voor een megawattuur (MWh) boven de kaap van 300 euro. De vrees voor gasschaarste drijft de prijzen omhoog.

De Nederlandse prijs voor aardgas, de zogenaamde TTF-future van beursbedrijf Intercontinental Exchange (ICE), was woensdag geëindigd op 292,15 euro per MWh voor levering in september, opnieuw goed voor een record aan de slotbel. Net voor het einde van de handelsdag was de prijs zelfs enkele malen boven de 300 euro gegaan, voor het eerst sinds maart.

Die 300-kaap werd donderdag in de vroege handel meteen gerond. Rond 9.11 uur staat 312,6 euro op het koersenbord. Het eerste handelsuur bleef de gasprijs net boven en onder de 300 euro, om nadien hoger te klimmen.

Op 7 maart piekte de gasprijs tijdens de handel op 345 euro per megawattuur, maar diezelfde dag nog zakte ze tot 227 euro bij het slot van de handel.

Gazprom kondigde vorige week aan dat de Nord Stream-pijplijn eind deze maand weer drie dagen dichtgaat. Volgens het Russische staatsgasbedrijf is dat nodig vanwege onderhoud. Handelaren vrezen echter dat Moskou de nieuwe sluiting van Nord Stream aangrijpt om de gastoevoer naar Duitsland nog verder terug te draaien als vergelding voor de westerse sancties vanwege de Russische invasie in Oekraïne. De afgelopen maanden verlaagde Gazprom de gasstroom door deze belangrijke pijpleiding onder de Oostzee al tot een vijfde van de maximale capaciteit.

Partner Content