Gas en elektriciteit opnieuw duurder

© iStock

Een nieuwe federale belasting op intercommunales verhoogt de energietarieven voor gezinnen en kmo’s.

De energie-intercommunales, gegroepeerd bij Eandis en Infrax, hebben een aanvraag ingediend bij de Vlaamse energieregulator VREG om de nieuwe federale belasting door te rekenen in de factuur van de gezinnen en de kmo’s. De intercommunales moeten sinds kort 33 procent vennootschapsbelasting betalen. Daardoor stijgt de elektriciteitsfactuur met ongeveer 1,5 procent en die van gas met 1,9 procent. Dat schrijft De Tijd.

Het gemiddelde gezin zal zo’n 10 euro meer moeten neertellen voor elektriciteit en 25 euro meer voor gas. André Pictoel, de voorzitter van het directiecomité van de VREG bevestigt aan de krant dat de distributienettarieven voor gas en elektriciteit stijgen.

Groenestroomcertificaten

Volgens de krant liggen er nog prijsstijgingen in het verschiet. Zo ligt er nog altijd een onbetaalde factuur van ruim 1,7 miljard euro voor de groenestroomcertificaten op tafel. De Vlaamse regering wil die kosten zo snel mogelijk laten doorrekenen aan de verbruikers.

Hoeveel de gezinnen en bedrijven daarvoor moeten betalen is nog niet duidelijk. Volgens de beleidsnota van Vlaams minister van Energie Annemie Turtelboom moet die historische factuur worden weggewerkt tegen het einde van deze legislatuur. Daarnaast schaft de regering volgend jaar gratis stroom af. (NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content