Galant wil alternatief voor geldboetes bij kleine verkeersovertredingen

© BELGA

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) wil een alternatieve straf mogelijk ­maken voor kleine verkeersovertredingen. Ze wil overtreders een cursus laten volgen.

Wie nu bijvoorbeeld 10 kilometer te snel rijdt of in de wagen belt met de gsm in de hand, moet niet voor de politierechter verschijnen maar krijgt een overschrijving in de bus. Die zogenaamde onmiddellijke inning – tussen 50 en 450 euro – moet binnen een aantal dagen betaald worden.

Cursus volgen

Maar minister Galant zegt nu dat ze werkt aan een alternatief. Zo zullen overtreders in bepaalde omstandigheden geen boete betalen, maar wel een cursus volgen. “Met mijn collega’s van Justitie en Binnenlandse Zaken zal ik bekijken voor welke overtredingen en onder welke voorwaarden we een opleiding kunnen invoeren als alternatieve sanctie voor de onmiddellijke inning”, zo stelt ze in haar beleidsnota. Dat schrijft Het Nieuwsblad.

Een overtreder zal niet zelf mogen kiezen tussen een boete of een cursus. Wie de maatregel dan wel oplegt, is nog niet duidelijk.

Het principe dat Galant voorstelt bestaat vandaag alleen voor zware verkeersovertreders die voor de politierechter moeten verschijnen. Zo geeft het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV) cursussen aan hardrijders, recidivisten of dronken bestuurders.

Volgens Koen Peeters, woordvoerder van het BIVV zal zo’n cursus een positief effect hebben. “Een boete betalen raakt je hoofdzakelijk in je portefeuille. Bij een cursus dwingen we overtreders om over hun rijgedrag na te denken”, zegt hij aan de krant. (Belga/NS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content