G20: Berlijn, Londen en Parijs willen multinationals zwaarder belasten

© Reuters

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen vermijden dat multinationals nog gemakkelijk aan belastingen ontglippen: ‘Multinationals moeten, net als lokale bedrijven, hun deel van de belastingen betalen’

Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk willen het internationale fiscale systeem onder handen nemen om te vermijden dat multinationals nog zo vlot door de mazen van het net glippen. Dat hebben ze op de G20 in Moskou gezegd.

De Oeso speelde de ministers van Financiën uit de twintig belangrijkste groei- en rijke landen een rapport door over “de strijd tegen de erosie van de belastbare basis en de transfer van opbrengsten”. In het werkstuk belooft de Oeso een ambitieus “actieplan” om de internationale normen en regels te herijken.

‘Multinationals moeten net als lokale bedrijven belastingen betalen’

Op een persconferentie met Oese-topman Anbel Gurria schaarden de Franse, Britse en Duitse ministers van Financiën zich achter het initiatief. “Multinationals moeten, net als lokale bedrijven, hun deel van de belastingen betalen”, zei Duits minister Wolfgang Schäuble, volgens wie ook Moskou het voornemen genegen is. “Wij willen allemaal dat grote multinationals zich in onze landen vestigen”, vulde zijn Britse collega George Osborne aan. “Maar we willen ook dat die groepen de belastingen betalen die in onze landen bestaan.”

Maar dat zal enkel lukken via internationale samenwerking, beklemtoonde ook Fransman Pierre Moscovici.Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content