Franse economie herstelt beter dan verwacht

© REUTERS

De Franse economie groeide in het eerster kwartaal van dit jaar met 0,4 procent, tegenover 0,3 procent bij een eerdere raming. Dat blijkt uit cijfers van het Franse instutuut voor statistiek Insee.

evolutie van het Franse bbp
evolutie van het Franse bbp© bloomberg

Ook in vergelijking met een jaar eerder werden de groeicijfers bijgesteld. Vergeleken met het eerste kwartaal van vorig jaar nam het Franse bbp toe met 1 procent tegenover een eerder geraamde 0,9 procent. In het laatste kwartaal van vorig jaar steeg het Franse bbp met 0,5 procent.

Het hoger bijgestelde groeipercentage voor het eerste kwartaal is in de eerste plaats te danken aan de bedrijven die meer geïnvesteerd hebben. Volgens de berekeningen van Insee namen de bedrijfsinvesteringen in het eerste kwartaal toe met 1,9 procent tegenover 1,3 procent bij een eerste raming.

Hoewel de Franse economie het beter doet dan verwacht, blijft ze in het eerste kwartaal onder het gemiddelde van de eurozone (+0,5 procent) presteren.

Bovendien moet de nieuwe president Macron er rekening mee houden dat de Franse gezinnen in het eerste kwartaal nauwelijks meer hebben uitgegeven (+0,1 procent) dan een kwartaal eerder. In het laatste kwartaal van vorig jaar namen de gezinsuitgaven nog toe met 0,6 procent.

Partner Content