Frans stadje Aubenas gebruikt eigen munt tegen euro

© Reuters

Om de lokale economie te stimuleren en te beschermen tegen de euro, kunnen inwoners van het Franse stadje Aubenas er sinds kort ook betalen met een nieuwe eigen munt, de bogue.

De bogue, bedacht door de 70-jarige econoom Bertrand Bruyat en genoemd naar de bolster van een kastanje, werd in de herfst geïntroduceerd, zo schrijft de Nederlandse krant NRC Handelsblad.

De munt wordt gebruikt in Aubenas en omliggende dorpen in de Franse Ardèche. De briefjes hebben een waarde van 1, 3, 5, 10 of 30 bogue, met een watermerk en beveiliging en foto’s van bezienswaardigheden uit de regio.

Ondertussen is er een honderdtal winkels waar je ook met bogues kan betalen. Bruyat: “Niet veel misschien, maar we groeien langzaam. Je moet dit ook een beetje tijd gunnen. In Argentinië hebben lokale munten na de grote geldontwaarding daar hun nut bewezen. In Griekenland en Portugal zal het niet anders zijn.”

Lokale economie stimuleren

Bedoeling van de nieuwe munt is om de lokale economie een impuls te geven. “Als je in de supermarkt 100 euro uitgeeft, verdwijnt 95 euro uit de lokale economie,” legt Bruyat uit in de krant. Hij heeft naar eigen zeggen niets tegen de euro, maar hij wil uitdragen dat de euro in het nadeel is van de lokale, kleinschalige economie.

“De producenten die hier nog zijn, moeten we absoluut behouden. De bogue is daarvoor een instrument. Ik hoop dat de toeristen ook bogues gebruiken, als ze zien dat ze daarvoor goedkopere en gezondere producten kunnen kopen dan in de supermarkt.”

Spaans dorp aanvaardt peseta’s

Aubenas is overigens niet de enige plaats die zich afzet tegen de euro. Een deel van de lokale handelaren in het Spaanse dorp Villamayor de Santiago, op 80 kilometer van Madrid, heeft vorige maand tijdelijk opnieuw peseta’s aanvaard.

Ze klagen dat door de economische crisis mensen hun geld op zak houden. Door peseta’s te aanvaarden hoopten ze hen tot extra uitgaven te kunnen aanzetten.

Een groot succes was de actie niet, al haalden de handelaren volgens de krant El País op minder dan een maand tijd toch voor 6.000 euro aan oude peseta’s op. De handelaren zullen de oude munt bij de nationale bank van Spanje zelf gaan inwisselen voor euro’s. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content