Frankrijk en Nederland duwen beurzen kopje-onder
De Europese beurzen zijn de week gestart met aanzienlijke verliezen. Gevolg van onder meer de politieke onzekerheid in Nederland en de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen.
De Europese beurzen zijn de week gestart met aanzienlijke verliezen. Onder meer de politieke onzekerheid in Nederland en de uitslag van de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen duwen de beurzen lager. Ook de rentes, vooral de Nederlandse, reageren.
De AEX-index in Amsterdam noteerde kort na opening 1,3 procent lager. PVV-leider Geert Wilders blies zaterdag de gedoogcoalitie op tijdens onderhandelingen over extra bezuinigingen om het begrotingstekort in 2013 onder de EU-limiet van 3 procent te brengen. Na de slotbel staat de AEX-index 2,6 procent in het rood.
De beurzen reageerden ook op de zege van de socialistische kandidaat François Hollande in de eerste ronde van de Franse presidentsverkiezingen. Hollande heeft eerder aangegeven het crisisbeleid van Frankrijk te willen wijzigen en opnieuw te willen onderhandelen over het Europese begrotingspact. Op de beurs van Parijs opende de CAC 40 met een verlies van 1,4 procent. Dat verlies liep op tot 2,83 procent.
De Brusselse Bel20 noteerde kort na 10 uur 1,4 procent lager dan bij sluiting vrijdagavond. Ook in Brussel liep het verlies verder op tot 2,60 procent. Uiteindelijk sloot de sterindex op Euronext Brussel 2,44 procent lager af tot 2.191,40 punten. Het aandeel van bank-verzekeraar KBC kreeg opnieuw rake klappen en moest 7,27 procent prijsgeven tot 13,01 euro.
De beurzen van Madrid en Milaan gingen maandagochtend meer dan 3 procent in het rood. Tegen het einde van de handelsdag verliest Madrid 2,76 procent, Milaan 3,83 procent. In Frankfurt bedraagt het verlies 3,36 procent.
Rentes op staatspapier
De politieke toestanden in Nederland en Frankrijk deden ook de rentes op staatspapier van die landen stijgen.
De rente op Nederlandse tienjarige leningen liep 9 basispunten op tot 2,4 procent. Het renteverschil met Duitsland (de ‘spread’) ging naar het hoogste niveau dit jaar, want de Duitse rente daalde enkele basispunten. De gevreesde ‘spread’ tussen Nederland en Duitsland bedraagt nu 80 basispunten.
De Franse tienjaarrente steeg met 1 basispunt richting 3,1 procent. De Belgische tienjaarrente noteerde rond 10 uur 1 basispunt hoger, net onder de 3,5 procent. (Belga/BO/SD)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier