‘Frankfurt wordt hét financiële centrum op het continent’
Projective, gespecialiseerd in projectmanagement voor de financiële sector, opende dit jaar nieuwe kantoren in Frankfurt en Parijs. “De brexit levert ons een pak extra werk op”, zegt CEO Stefan Dierckx.
Bij heel wat financiële instellingen is het alle hens aan dek. Ze waren het gewoon het gros van hun financiële transacties in euro vanuit Londen te organiseren. Maar de brexit dreigt dat vanaf april 2019 onmogelijk te maken.
Ze moeten op zoek naar een nieuwe locatie in de Europese Unie waar ze over een Europees paspoort beschikken dat hen toelaat financiële diensten in euro aan te bieden en af te handelen.
“We spreken over de migratie van hele entiteiten van de City naar het vasteland: mensen, systemen, operations, … Dat zijn grote projecten”, vertelt Stefan Dierckx, de CEO van Projective. Die operaties leveren zijn bedrijf, gespecialiseerd in projectmanagement voor de financiële sector, een pak meer werk op.
Veel Europese steden trachtten banken en verzekeringsmaatschappijen uit de City aan te trekken. Wie is de grote winnaar?
STEFAN DIERCKX: “Frankfurt. Het overgrote deel van de financiële instellingen kiest voor de Duitse stad. Ook Parijs is succesvol, hoewel het meestal gaat om banken die al een activiteit in de Franse hoofdstad hebben. Parijs is redelijk duur en Frankrijk is niet echt aantrekkelijk voor belastingen en sociale wetgeving. Frankfurt heeft meer troeven. Het is een betaalbare stad, fiscaal interessant, een centrum voor zakenbanken, met de ECB om de hoek. Frankfurt wordt hét financiële centrum op het continent.”
Het is geen toeval dat Projective dit jaar, na Brussel, Den Haag en Londen, vestigingen opende in Frankfurt en Parijs?
DIERCKX: “De opening van Frankfurt begin dit jaar had ook te maken met de overname van Projective door Diebold Nixdorf. De groep heeft een ontzettend groot netwerk van bankklanten in Duitsland. Het was bijna vanzelfsprekend voor Projective om daarop in te zetten. Onze activiteiten in Frankfurt exploderen. De brexit is daar een belangrijke factor in. Maar er blijft ook veel projectwerk rond herstructureringen, optimalisatie van processen en digitaliseringstrajecten.”
Amper een handvol verzekeraars verhuisde activiteiten van Londen naar België. Waarom is Brussel niet aantrekkelijk?
DIERCKX: “Vooral de belastingen spelen daarin een rol. Er zijn de hoge bankentaksen, en daarnaast is ons land erin geslaagd de roerende voorheffing in enkele jaren tijd te verdubbelen. Bovendien is de fiscaliteit in ons land extreem onstabiel. Zowat elk jaar tovert de overheid nieuwe maatregelen uit haar hoed. Die onzekerheid vormt geen goede basis om bedrijven naar hier te lokken.”
De brexit is eigenlijk weggesmeten geld
“België heeft wel troeven. Er lopen hier heel wat goede mensen met een goede bancaire kennis rond. Er zijn grote spelers aanwezig zoals Mastercard, Swift, Euroclear, wat ons de nodige uitstraling geeft. De loonkosten zijn misschien hoog, maar in vergelijking met Frankrijk of Nederland valt onze sociale wetgeving mee. En de huisvesting is stukken goedkoper dan in Londen of Parijs. Maar aan het einde van het verhaal wordt een businesscase gemaakt of gekraakt door de fiscale parameters. En daar scoort België heel zwak.”
De brexit levert Projective in Londen, Frankfurt en Parijs extra werk op. Nochtans gaat het doorgaans slechts om kleine entiteiten die naar het vasteland verhuizen?
DIERCKX: “Dat klopt. Vaak gaat het om niet meer dan honderd of een paar honderd mensen. Maar ik sluit niet uit dat de verhuis na 2019 doorgaat. Als een bank merkt dat alles even goed functioneert vanuit Frankfurt of Parijs, tegen lagere kosten, waarom zou zij dan vasthouden aan die grote vestigingen in Londen? De City zal het wel overleven, maar ze zal nog jaren de impact van de brexit voelen. Londen zal op termijn een pak minder bankiers tellen.”
U verdient geld aan de brexit, maar voor de banken is het een belangrijke kostenpost.
DIERCKX: “Het is niet omdat Projective er geld aan verdient dat u mij zult horen beweren dat de brexit een goede zaak is. Eigenlijk is het weggesmeten geld. Het is een operatie die alle partijen ontzettend veel geld zal kosten, terwijl de toegevoegde waarde voor de Britten zeer beperkt is. De opbrengsten zullen niet opwegen tegen de kosten. Integendeel, er zullen nieuwe barrières worden opgetrokken die de handelsrelaties met het VK bemoeilijken.”
In België is het moeilijk om de juiste mensen te vinden. In die mate dat we soms opdrachten moeten weigeren.
Projective blijft snel groeien (zie kader). Vindt u nog vol-
doende mensen om de groei te volgen?
DIERCKX: “In België is dat heel moeilijk geworden. Onze medewerkers zijn echte specialisten, met veel ervaring en een bewezen bancaire kennis. In België vinden we die nog nauwelijks. In die mate dat we soms opdrachten van klanten moeten weigeren, omdat we niet de juiste persoon kunnen aanbieden. In Londen gaat het rekruteren gemakkelijker, maar daar is het dan weer moeilijker om de mensen bij te houden.”
Heel wat Belgische banken zetten nochtans hun oudere werknemers aan de deur. Ligt daar geen interessant rekruteringspotentieel voor Projective?
DIERCKX: “De banken nemen vooral afscheid van operationele mensen, wier taken geautomatiseerd worden. Dat zijn niet de mensen die in staat zijn veranderingstrajecten vorm te geven. Dat vergt een brede kennis van IT, business, regelgeving, maar ook leidinggevende capaciteiten en een pak ervaring. De banken zijn zelf op zoek naar zulke personen. De vraag is gewoon groter dan het aanbod.”
Volgend jaar kantoor in Zürich
Projective werd in 2006 opgericht door oud-medewerkers van Capco, onder wie CEO Stefan Dierckx.
Het bedrijf wist de voorbije tien jaar, mede door acquisities, een mooi groeitraject neer te zetten. Vorig jaar werd Projective voor 51 procent overgenomen door het Duitse Wincor Nixdorf, dat intussen zelf gefuseerd is met het Amerikaanse Diebold.
Diebold Nixdorf is wereldwijd de grootste leverancier van bankautomaten. De groep wil meer inkomsten halen uit het leveren van diensten en behandelt Projective volgens Dierckx als een autonome entiteit.
“Projective groeit nog altijd in een tempo van 20 procent per jaar”, aldus Dierckx. “We mikken op een geconsolideerde omzet van 21 miljoen euro eind dit jaar. Vooral het nieuwe kantoor in Frankfurt groeit snel. We denken daar volgend jaar al 4 tot 5 miljoen euro omzet te draaien. Het aantal medewerkers staat op 120, onder wie respectievelijk 15 en 6 in de pas geopende kantoren in Frankfurt en Parijs. Voor volgend jaar is de opening van een nieuwe vestiging in Zürich gepland. Doordat we financieel geruggensteund worden door Diebold Nixdorf kunnen we in een sneller tempo buitenlandse kantoren openen dan in het verleden.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier